NAJČEŠĆE GREŠKE KOJE PRAVE AIRBNB DOMAĆINI

Ukoliko koristite Airbnb da biste primali rezervacije, onda definitivno znate šta je to Superhost status na tom sajtu i verovatno ste uočili da jedan broj objekata bolje prodaje svoj smeštaj nego što vi to radite. Prodaja zavisi od velikog broja faktora, jedan od tih faktora je izvan vaše moći (kao npr. lokacija vašeg objekta, tražnja gostiju za vašim mestom, jednim delom i političke situacije u državi itd.), ali dobar deo tih faktora vi kontrolišete. Oportunitetni trošak je veliki u slučaju da niste uložili svoj maksimum u to da vaše poslovanje na Airbnb-u bude uspešno. Zato ćemo zajedno da razmotrimo neke od najčešćih grešaka koje domaćini prave i koje ih udaljavaju od Superhost statusa i mogućnosti da u potpunosti iskoriste svoje kapacitet.

PROFIL JE LOŠE UREĐEN

Napravili ste listinge na sajtu i oglasili svoje objekte, ali nešto nije u redu. Najčešća greška koju domaćini prave su svakako loše fotografije i opisi. Kratko i jasno – vaše fotografije prodaju objekat! Ovo je činjenica i to ozbiljno shvatite. Malo ulaganja u profesionalnog fotografa može da vam višestruko uveća prihode. Nemojte da eksperimentišete, da pokušavate sami da fotografišete mobilnim telefonom ili da pozajmljujete profesionalnu opremu za fotografisanje. Postoje osobe koje su stručne u tom polju, iza sebe imaju iskustvo, znaju dobro da procene ugao, da dobro podese fokus i često znaju kakve to fotografije najviše privlače goste. Neke od osnova su:

  • Fotografije treba da su horizontalne, širokog kadra
  • Prostorije treba da su dobro osvetljene na fotografijama
  • Da prikazuju sve vaše najznačajnije dodatke koje imate u smeštaju
  • Na fotografijama treba jasno da se vide prostorije i spoljašnost objekta
  • Tople boje treba da dominiraju, kao i neke specifičnosti koje biste izdvojili u svom smeštaju
  • Ne zaboravite da zategnete krevete, složite peškire i uklonite nepotrebne sitnice iz kadra (korištena čaša, kesa, razbacane knjige itd.)

Ovo su neke od osnovnih stvari koje najčešće pomažu da fotografije dobro prođu kod gostiju, ali ne zaboravite da je ipak preporuka da to sve odradi neko profesionalno lice.

Pored fotografija, česta greška je i kada ostatak profila nije do kraja popunjen. Opisi objekta i znamenitosti oko objekta/smeštaja, su često šturi, brzo napisani, bez nekih detalja. Najefikasniji način je da gostima ispričate šta je to što izdavaja vaš smeštaj od drugih, zašto treba da posete baš vaše mesto, gde je to najbolje pojesti lokalne specijalitete i po čemu su prepoznatljivi lokalci vašeg mesta. Ako imate dobru priču, koju će gosti detaljno da pročitaju, svare i požele da su sada u toplini vašeg smeštaja, onda nećete imati probleme da privučete goste. Opišite i sebe, čime se bavite, zašto volite to što radite i kojim aktivnostima ispunjavate svoje vreme. Topao dom, topao domaćin i tople fotografije objekta – dobitna kombinacija da vaš profil doživi uspeh. Još samo jedna stvar tu nedostaje, naslov. U naslovu treba da u par reči opišete svoje objekat (Spacious Apartment with Free Parking & WiFi; Cozy Stay in Wood Cabin itd.). Poželjno je da naslov bude na engleskom jeziku, jer preko ovog sajta često rezervišu stranci, a većinu odlikuje poznavanje engleskog jezika. Naravno, možete objekat da naslovite na srpskom, Google Translate i ostale prevodilačke platforme sigurno mogu da pomognu gostima, ali budite sigurni da veliki deo njih neće uložiti vreme da tumači reči koje ne razume.

KONKURENCIJA NIJE DOVOLJNO ISTRAŽENA

Da li biste pokrenuli neki posao bez da istražite uslove na tom tržištu, kako se kreću cene, da li konkurencija ima neke posebne prednosti zbog kojih će dugo da zadrže lidersku poziciju itd? To su neka od pitanja na koje bi trebalo da imate odgovor pre pokretanja posla, kao i u svakoj drugoj branši, tako i u ovoj. Definišite da li postoje neke naknade za čišćenje, da li većina izdavaoca na tržištu naplaćuje još neke naknade, ako da, kakva im je popunjenost. Ustanovite vašu strategiju razvijanja i gde planirate sebe da vidite kroz neko vreme, kao i koji su dalji koraci potrebni da biste na to mesto stigli. Kao primer možemo da uzmemo niskobudžetne apartmane, koji planiraju da kroz 3 godine dostignu visok kvalitet i podignu cenu značajno. Fokus u tom slučaju u početku treba da se stavi na uslugu koju pružate, dodatne zahteve koje ispunjavate gostima kao i na održavanje visokih recenzija. Posle nekog vremena novac od izdavanja može da se reinvestira u smeštaj, a vremenom da se dostigne cilj koji je isplaniran.

NEDOVOLJNO PAŽNJE USMERENE GOSTU

Sajt Airbnb je jako specifičan, mada ovaj savet može da se primeni lako i na ostalim sajtovima jer je u pitanju osnovna logika. Usmerite svoj fokus na gosta, da ima prijatan, interesantan i upečatljiv ostanak u vašem smeštaju. Pripremite neke sitnice po kojima će pamtiti svoj ostanak, to mogu da bude najjednostavnije stvari kao što su čokoladice na jastuku, korpa voća, domaći kolači,pa sve do ručno pravljenih magneta, privezaka itd. Sitnice mogu da budu i kada im organizujete prevoz od aerodroma ili autobuske stanice, kada im ponudite da popiju kafu sa vama i upoznaju vas. Pristup gostu mora da bude personalizovan, a to ćete najbolje da uočite kroz samu komunikaciju. Možda gosti ne žele da vas dodatno upoznaju, već samo da prespavaju, to je svakako mogućnost do koje može doći. Ali ono što je do vas, treba da pokušate i da im ponudite odmor iznad svih očekivanja.

Počnite od osnova, ne zaboravite da higijena u samom smeštaju mora da bude na visokom nivou, posebno toalet, kuhinja i spavaća soba. Postarajte se da nema neprijatnih iznenađenja, kao što su jaka buka, plafon koji prokišnjava ili velika vlaga u smeštaju, ipak će vaš apartman/soba biti nečiji privremeni dom. U slučaju da gosti ostaju duže, obezbedite im rezervne peškire ili posteljinu, preporučite im kvalitetne restorane u blizini, kao i neke savete kako da što bolje iskoriste vreme u toku svog boravka.

NEAŽURNE CENE I RASPOLOŽIVOST

Ovo je najčešća greška koju sebi dopuštaju domaćini na Airbnb-u. Gosti rezervišu određene datume, a od domaćina dobiju informaciju da to ipak nije ta cena ili da je apartman ipak u tom periodu zatvoren. Gosti su već isplanirali svoj odmor kod vas, direktno platili preko sajta, a vi ste dopustili da oni ulože taj svoje vreme pri rezervisanju da bi dobili negativnu povratnu informaciju. U slučaju da vodite smeštaj i na drugim sajtovima, a da vam je komplikovano da sami ažurirate na svakom sajtu informacije o cenama i slobodnim datumima, onda je svakako savet da počnete da koristite channel manager sistem. Kroz taj sistem se kontrolišu cene i raspoloživost na svim sajtovima odjednom, automatski se ažuriraju informacije u slučaju da dođe do rezervacije na nekom od sajtova, tako da ne brinete jeste li u 2 ujutro zatvorili sve rezervacije i uskladili cene kako ste planirali. Neprijatna iskustva vode tome da potencijalni gosti šire loše informacije o vama jer je njihovo iskustvo takvo i samim tim odbijaju druge potencijalne goste. Ako se već desi da gost rezerviše po ceni koja se ne uklapa u tom trenutku u vašu kalkulaciju, a zbog vaše greške, onda razmotrite da progledate kroz prste i primite tu rezervaciju (osim ako je veća razlika u ceni ili ako je u pitanju sezona). Svakako pazite da budete ažurni i da ne doživljavate negativna iskustva.

SAMI VODITE SVE OKO SMEŠTAJA

Možda je ovo izvodljivo kada imate 1-2 apartmana, ali čak i tada postoji mogućnost da ćete biti okupirani više sati nekim drugim obavezama, nećete stići da pogledate da li je gost poslao neku poruku ili da odgovorite na poruke. Možda će vam biti problem da pređete čitav grad da biste predali ključeve gostima, onda je definitivno vreme da potražite pomoć pri vođenju smeštaja (co-host). Airbnb kao sajt nudi mogućnost da nekoj osobi dopustite da ima parcijalni uvid u smeštaj (poruke gostiju, informacije o rezervacijama itd.), a da vi vodite sve ostalo. Svakako morate da pazite kako organizujete izdavanje smeštaja, jer priprema poslovanja čini barem 70% konačnog rezultata

NEPOSTOJANJE CENOVNE STRATEGIJE

Vaša cena ne može da bude ista u periodima kada je pojačana tražnja (npr. sezona) i kada je niska tražnja (npr. van sezone). Redovno pratite stanje na tržištu, reklamirajte akcije koje nudite, usklađujte cene u toku radne nedelje (radni dani vs. vikend) itd. Ono najbitnije, budite ažurni, znajte koji je vaš cenovni opseg, ispod koje cene ne možete da idete i redovno kontrolišite kalendar. Ali zapamtite da je nekada 10 dana x 40 evra=400 evra, dok je 0 dana x 70 evra=0 i ako imate tu mogućnost i mislite da možete da privučete određene goste koji ostaju malo duže, onda podesite minimalan broj noćenja i snizite svoju cenu.

Svaka strategija ima svoje dobre i loše strane, ali ako se ne trudite da vodite posao izdavanja maksimalno i ako ne posvećujete dovoljno pažnje svakom sajtu, onda definitivno ne možete da računate na maksimalan prihod, niti na maksimalnu profitabilnost vašeg poslovanja.