3 SAVETA ZA SAVLADAVANJE NISKE SEZONE

U slučaju da izdajete smeštaj tokom čitave godine, sigurno ste primetili da vam jedna stvar baš ugrožava poslovanje – period niske sezone. Ovaj period je najčešće u gradovima tokom zimskih meseci, a na planinama u periodima tokom proleća i jeseni. Pa kako se izboriti sa ovom pojavom kada se čini da apsolutno nema zainteresovanosti za vaš smeštaj? Ponudćemo vam 3 saveta, a vi odlučite šta vam najviše odgovara:

 

KREIRAJTE SPECIJALNE PONUDE ZA LOKALNE I ZA STALNE GOSTE

Iako se ovaj savet u samoj osnovi čini kao pretežno jasan, posebno posvetite pažnju na činjenicu da je na tržištu uvek prisutna tražnja lokalaca za manjim brojem noćenja, ali i odanih gostiju koji se često vraćaju u vaše mesto. Kao što smo u članku o kreiranju cena napomenuli jako je bitno da u periodima slabije tražnje obratite pažnju na svoju cenu. Treba da znate koja je cena ispod koje ne želite da idete, a koja je cena za koju ste spremni da ponudite veći broj noćenja, sa popustom. Kontaktirajte svoje stalne goste, ponudite im mogućnost da ostanu ponovo kod vas, ponudite im gratis noćenja ili popust na određeni broj noćenja i popunite praznine u svom kalendaru. Takođe jako korisan alat može da bude oglašavanje na Facebook-u i Instagram-u, putem kojih možete da targetirate potencijalne lokalne goste, ali i njihovu rodbinu ili prijatelje koji su možda u poseti i potreban im je smeštaj. Zato ne oklevajte i informišite se o reklamiranju na društvenim mrežama, napravite specijalne pakete i pokrenite svoju reklamu.

RAZMOTRITE UMREŽAVANJE U MICE (MEETING, INCENTIVES, CONFERENCE & EXHIBITIONS) PONUDU SVOG GRADA ILI REGIONA

Ovaj savet pogotovo može da bude koristan za izdavaoce u velikim gradovima kao i na planinama. Od poslovnih i edukativnih konferencija, do sajmova i takmičenja, vaše mesto sigurno ima određena događanja u kojima vi možete pronaći svoje mesto. U slučaju da imate više smeštajnih jedinica (apartmana ili soba) možete da se informišete o tome ko su organizatori određenih događaja i da im pristupite. Pre nego se odlučite na ovaj potez, pripremite svoju ponudu kao i raspon u slučaju da je potrebno korigovanje ponude. A ako imate manji broj jedinica, onda se informišite o tome ko su gosti i organizatorima ponudite da date specijalnu ponudu za njihove posetioce ili delegate u toku trajanja događaja. Ali nemojte tu da bude kraj, pripremite i dodatne pogodnosti za svoje goste – savete za obilaske lokalnih atrakcija, besplatne karte za neki od događaja, popuste za prevoz, hranu i piće u nekom od obližnjih lokala. Zapamtite da isti ovi gosti, ako su zadovoljni, vrlo lako mogu postati vaši stalni posetioci i na kraju, najbolji marketing je word of mouth (preporuke), a sa svakom dodatnom preporukom, vaša popunjenost je sve veća.

IZGRADITE SVOJU E-MAIL BAZU GOSTIJU

Kada vam u toku godine pristižu gosti, ponudite im da vam ostave svoju e-mail adresu kako bi dobijali ponude kada imate neke akcijske ponude, specijalne popuste ili neke sezonske/vansezonske povoljnosti. Prikupite te mejl adrese, sortirajte ih i u periodu kada počinje da se smanjuje tražnja za smeštajnim kapacitetima, aktivirajte se, pripremite povoljnosti i informišite svoje goste. Budite samo obazrivi, niko ne voli kada je zagušen ponudama i postarajte se da te ponude budu prilagođene. Pratite ponašanje svojih gostiju, šta vole, a šta ne vole. Ako su ljubitelji fotografija i obilazaka, u većini, onda uključite neke dodatne mogućnosti u sklopu svoje ponude. Postarajte se da gosti znaju da mogu u bilo kojem trenutku da se odjave sa vaše mejling liste, ako osete da im ne odgovara da primaju ponude. Kada ste u poseti lokalnim MICE događajima, ponudite posetiocima i delegatima da se prijave kod vas, ponudite im kontakt kada im zatreba smeštaj i ne zaboravite da ste vi upravo ambasador svog smeštaja, zato ostavite dobar utisak jer je to ono što će sigurno privući potencijalne goste.