4 načina za povećanje hotelskih prihoda

Uopšteno, pandemija je doprinela naglom padu tražnje za hotelskim uslugama protekle godine. Osim toga, osetan pad tražnje može biti sezonski i iznenadni, pa se postavlja pitanje kako to utiče na hotele i njen prihod.

Očigledna posledica takvog  perioda pada predstavlja niža stopa popunjenosti, odnosno procentualno smanjenje rezervisanih hotelskih soba, jer je manje ljudi zainteresovano za  rezervaciju.

Takođe, tu je i snažna konkurencija, koja se trudi da na sve načine privuče goste u svoj hotel, kao i cenovna konkurencija, koja se ogleda u nadmetanju nižim cenama.

Sve ove činjenice doprinose smanjenju prihoda hotela i njegovom finansijskom rezultatu. U takvim okolnostima, hoteli moraju da primenjuju adekvatnu strategiju oporavka.

Zato, u nastavku teksta vam otkrivamo 4 načina za povećanje prihoda hotela, kako bi se ubrzao oporavak.

Uspostaviti jasan plan

Pre nego što se krene sa primenom strategije za povećanje rezervacija, za svaki hotel je veoma važno da zna svoje trenutno stanje, gde se nalazi, i u kom pravcu želi da ide.

Sa adekvatnim informacijama, hoteli mogu da kreiraju tačan i personalizovani plan, koji će im omogućiti da primene unapred pomenutu strategiju u pravom smeru.

Plan ne mora da bude formalan, već je bitno da odražava stanje svojih rezervacija, prihoda i troškova, koji će omogućiti ostvarivanje budućih ciljeva. Takođe, plan bi trebalo svake godine da bude podvrgnut izmenama i reviziji, kako bi se postigli optimalni rezultati.

Web chat

Direktne rezervacije omogućavaju hotelima da zadrže za sebe veći profit. U cilju pridobijanja većeg broja rezervacija, hoteli mogu otvoriti web chat za komunikaciju sa svojim gostima, putem web sajta.

Korišćenjem web chat-a, gosti mogu dobiti sve relevantne informacije koje su im potrebne, a zauzvrat omogućava hotelima da pruže odličnu korisničku podršku, pre nego što gosti i izvrše rezervaciju.

Korišćenje web chata otvara put za povećanje broja direktnih rezervacija, što će kao krajnji cilj hotelima povećati prihode.

Investirati u hotelske softvere

Nova tehnologija, inovacije znatno poboljšavaju korisničke usluge i kreiraju mogućnosti za povezivanje sa gostima.

Najznačajniji alati koji se koriste jesu Channel Manager sistem, Property Management sistem i Booking Engine.

Korišćenje Channel Manager sistema omogućava hotelima da distribuiraju svoje sobe istovremeno na različite OTA kanale i sinhronizuju rezervacije preko Property Management sistema, kako bi ih optimizovali i sprečili prebukiranje.

Booking Engine omogućava gostima da izvrše rezervacije direktno preko web sajta hotela ili Facebook stranice. Svi ovi načini posledično povećavaju prihode hotelima.

Fokus na iskustvo gostiju

Troškovno isplativije je zadržavanje postojećih, nego privlačenje novih gostiju. Zbog toga je važna izgradnja jake veze sa gostima.

Istraživanja su pokazala da je oko 80%  njih spremno da plati više za odličnu korisničku uslugu, zato je važno za hotele da poznaju svoje goste i kreiraju personalizovano iskustvo. To je siguran put za zadržavanje svojih gostiju, i posledično uvećanje prihoda.

Još jedan od načina je ohrabriti goste da ostave utiske o svom iskustvu u hotelu, jer veliki broj putnika neće rezervisati u datom hotelu, ukoliko on nema nikakve utiske gostiju koji su tu boravili.