7 načina kako da poboljšate vaš biznis u ovim izazovnim vremenima

Upravljanje smeštajima, bilo da su to apartmani, hosteli ili hoteli u ovoj godini je dobili posebnu težinu. Covid19 je naišao na nespremno tržište, ugrozio zdravlje naših sugrađana, ugrozio naš privredni razvoj i pokazao nam šta znače izazovi. Naravno, određeni sektori turizma, kao što su planinski i ruralni su doživeli cvetanje i nezapamćene rekorde u prodaji.

Iako su najavljene vakcine pokazale efikasnost preko 90%, svakako smo sigurni da oporavak neće biti brz i da pred gradskim i primorskim turizmom postoje dodatni izazovi koji moraju biti prevaziđeni. Jedan od tih izazova je: kako održati i poboljšati poslovanje u vremenu krize?

Kako bismo vam pomogli da krenete napred, pripremili smo listu od 7 stavki koja može da vam pomogne da se organizujete.

1. Neka čistoća bude vaš prepoznatljivi znak

Brojne ankete, kako sa gostima, tako i sa vlasnicima i menadžerima smeštaja i hotela, ukazali su nam na jednu bitnu stvar – higijena nikada nije bio važniji u očima putnika. Preko 96% vlasnika i menadžera smatra da će higijena biti presudan faktor u narednom periodu, kako se turizam bude oporavljao.

Promene koje se dešavaju na strani tražnje, moraju da budu detaljno ispraćene, kako bi posao mogao da se razvija. Posedovanje sertifikata čistoće od strane verifikovanih instituacija definitivno može da pomogne, ali neće biti presudna stavka kada se ocenjuje čistoća. Potencijalni gosti će da pregledaju iskustva prethodnih gostiju, da pregledaju stanje u sobama i da vam se obrate ukoliko imaju dodatna pitanja.

Jedna izuzetno bitna stavka koja može da ulije poverenje je informativna strana na vašem veb sajtu i u sobama. To su informacije o tome, šta vi to preduzimate kako biste sprečili širenje virusa i zaštititili svoje goste? Taksativno objašnjene procedure čišćenja, check-in procesa i ograničenog broja ljudi u zajedničkim prostorijama su ključne stavke koje će gosti pregledati prilikom odabira svoje buduće destinacije.

2. Unapredite svoju komunikaciju sa gostima

Proces odluke o rezervisanju vašeg smeštaja počinje onog trenutka kada gost sazna za vas. Taj trenutak može da bude putem pisanih medija, digitalnih medija, pretragom online kanala prodaje (Booking, Airbnb, Expedia, Hotelbeds, itd.), ulaskom na vaš veb sajt, ali i preporukom od drugih gostiju.

Svaki od ovih trenutaka mora da dobije unapređenje sa vaše strane. Kao primer možemo da uzmemo vaš veb sajt i tok informacija koji dolaze do potencijalnog gosta:

  • Početna strana vašeg veb sajta treba da bude sažete i da jasno naglasi vaše prednosti
  • Veb sajt mora brzo da se učitava
  • Veb sajt treba da bude prodajno okrenut (mejling liste, specijalne ponude, dodatni popusti, itd.)
  • Vaš Booking engine mora da bude jasan, pregledan i moderan. Dolaze nova vremena i gosti sude i na osnovu sitnica.

Treba da imate organizovanu mejling listu, koja će vaše goste detaljno da informiše o novitetima, nudi specijalne popuste. Osim toga, automatizovana komunikacija, sa jasnim informacijama nije više budućnost, već sadašnjost. Ova opcija treba da postoji u vašem recepcijskom sistemu (property management system) i da bude direktno integrisano sa vašim channel manager i booking engine sistemima.

3. Započnite program podsticaja i preporuke

Ovo nije nova opcija na tržištu, već predstavlja praksu koja se dobro pokazala u poslovanju kod kanala prodaje. Posmatrajući globalno tržište, statistike pokazuju da je preko 81% online kupaca pod glavnim uticajem prijatelja i poznanika. Preporuka je kvalitetan i pouzdan način dolaska do novih gostiju.

Iako se običan tip preporuke, word-of-mouth, pokazao kao najbolji način poboljšanja prodaje, postoje dodatne mogućnosti za unapređenjem.

Korisnici reaguju na podsticaje! Dodatne pogodnosti, kao što su popust za svaku preporuku koju osoba nađe, besplatno noćenje na svakih X osoba koje su preporučene ili čak novčana isplata u visini određenog procenta ili fiksnog iznosa po noćenju/boravku, mogu da budu delotvoran alat unapređenja ovog tipa promovisanja.

4. Unapredite svoj brend i svoju priču

Brend je ono po čemu vas prepoznaju gosti, ono zbog čega vam se vraćaju i ono osećanje koje izazivate u njima prilikom proučivanja vašeg smeštaja. Posebnu pažnju treba da obratite na priču koju plasirate gostima, odnosno elemente priče po kojima se razlikujete od ostalih. To može da bude posebna usluga, neponovljivo prvo iskustvo tokom boravka, ali i sam tip smeštaja. Istražite vašu konkurenciju, proverite globalne prakse koje su se pokazale pozitivno i kreirate jedinstvenu mogućnost za vaše goste.

Naša preporuka je da se dodatno aktivirate na društvenim mrežama, kačite kratke priče vaših gostiju, događaja koji vas okružuju, istorijskog značaja vašeg mesta, ali i dnevne aktivnosti zbog kojih ste posebni.

5. Odgovorite na brige vaših potencijalnih gostiju

Unapred na svojim društvenim mrežama, veb sajtu i ostalim promotivnim kanalima, odvojite momenat da se posvetite potencijalnim brigama vaših gostiju.

Neke od tih briga mogu da budu: nemogućnost da se smeštaj plati po dolasku odjednom, parking, kvalitet interneta, pristupačnost, higijenski uslovi, starost i kvalitet nameštaja u sobama/apartmanima, dodatne aktivnosti i sadržaji (spa, planinarenje, skijanje, plivanje, biciklizam, itd.) i mnoge druge. Objasnite gostima šta ih očekuje, kakve su alternative i zašto je ono što je u vašoj ponudi, upravo ono što njima treba.

Ako unapred odgovorite na potencijalne brige gostiju, ulivate im dodatnu sigurnost. Ova tehnika prodaje se pokazala efikasnom pogotovo u periodima visoke tražnje, kada su cene veće nego izvan sezone. Tada gosti detaljnije planiraju svoj budžet i paze da za tu cenu dobiju maksimalni užitak.

6. Izađite iz zone komfora

Zona komfora za neke predstavlja da dopuštaju minimalno 7 noćenja, u nedeljnim smenama. Za druge je to da ne dopuštaju boravak kućnih ljubimaca. Dok za neke to mogu biti preterana pravila i visoke dodatne naknade koje gosti treba da plate tokom boravka.

Minimalan broj noćenja sa jasno definisanim smenama je idealan kada se vaše poslovanje oslanja na turističe agencije. Podsećamo da su ove godine turističe agencije dodatno pogođene, često u nemogućnosti da izađu u susret putnicima i dodatna fleksibilnost može samo da pomogne popunjavanje kapaciteta.

Često je jedan od zahteva gostiju da imaju mogućnost da povedu svog kućnog ljubimca sa sobom na odmor. Ova opcija je odbojna vlasnicima hotela i apartmana, zbog straha da bi kućni ljubimac mogao da nanese štetu. Osiguranje te štete možete da rešite depozitom ili predautorizacijom određenog iznosa sa kartice gosta, tako da boravak kućnog ljubimca bude omogućen, a da vi budete zaštićeni u slučaju štete.

Previsoki depoziti i naknade, mogu da obeshrabe gosta, tako da je potrebno da prvo detaljno definišete vaše troškove u slučaju štete.

7. Ulažite u sebe i svoj posao

Ukoliko nemate dovoljno znanja, nećete moći da ostvarite maksimum iz svog poslovanja. Znanje samo po sebi ne mora nužno da podrazumeva da znate da tumačite izveštaje, da računate cene noćenja u dinar, ali ono što je definitivno je da je potrebno da znate svoj posao. Od toga kakve goste očekujete, koja su njihova očekivanja, kako da doprete do određenih gostiju, kako da se nosite sa teškim gostima, ali i kako da budete u toku sa tržištem.

Sva ova znanja možete često da prikupite besplatno putem interneta, čitajući blogove, pohađajući vebinare, prateći poslovne vodiče putem platformi kao što je Youtube. Ukoliko ste spremni da uložite novac, detaljni kursevi, online obuke i treninzi su dostupni online za cene koje su često jako niske i pristupačne.

Nemojte da se ustručavate da istražite moderne tehnologije koje će vam olakšati poslovanje, koje će biti vaš zaposleni i desna ruka. Online poslovanje je sadašnjost i potrebno je ostati u toku. Bez obzira da li birate: Property management sistem (recepcija), Channel manager, Booking engine (online recepcija) ili druge CRM ili RMS mogućnosti.

Posao kreće od vas, vaše motivacije i vašeg znanja. Kada ste vi maksimalno posvećeni, fleksibilni i okrenuti svojim gostima, rezultati često lakše dolaze nego u slučajevima kada posao radite isključivo radi zarade, bez želje za ulaganjima.