AIRBNB I PAYONEER – KARTICA, ISPLATE I MOGUĆNOSTI

Svaki vlasnik ili menadžer apartmana koji se odluči da oglasi svoj apartman, sobu ili objekat na Airbnb sajtu, zna da postoje određena pitanja na koja se mora dati odgovor. Jedno od tih pitanja je Metod isplate (Payout method).

KAKO FUNKCIONIŠE AIRBNB NAPLATA I ISPLATA?

Airbnb je rezervaciona platforma, putem koje se gostima dopušta da rezervišu i plate svoj smeštaj. A vlasnicima se nudi jedna doza obezbeđenja, jer gosti prilikom rezervacije automatski plaćaju jedan deo ili čitav iznos rezervacije. Taj iznos ne leže odmah vlasniku na račun. Dan nakon što se gost prijavi u objekat/apartman, Airbnb automatski uplaćuje iznos na račun. U zavisnosti od toga koji metod isplate koristite, taj novac leže odmah ili nakon 1-7 radnih dana.

Ovakav metod je posebno primamljiv i za goste, koji u slučaju da naiđu na problem prilikom prijavljivanja (check in-a) u apartman, mogu da se požale Airbnb-u. Tada Airbnb u zavisnosti od problema, može da umanji isplatu ka vlasniku, da je privremeno blokira ili da je u potpunosti refundira gostu. Problemi koje Airbnb najmanje toleriše su:

Odbijanje gosta, odnosno da se gostu bezrazložno uskrati pravo boravljanje u rezervisanom smeštaju.
Netačne informacije o smeštaju, mogu da budu i netačne fotografije, opisi, lokacija itd.
Uznemiravanje gosta ili diskriminacija tokom boravka u objektu

Za svaku od ovih stavki, Airbnb osim što može da uskrati isplatu, može i da naplati “kaznu” vlasniku/menadžeru u iznosu do 100 američkih dolara.
Ali bez brige, ukoliko nešto nije vaša krivica, možete da se obratite Airbnb-u. Treba da dostavite dokaze, objasnite situaciju i oni će da procene kako da se reši situacija.

TOK NOVCA NA AIRBNB-u

Prilikom rezervisanja, gost prilaže platnu karticu sa koje Airbnb predautorizuje iznos rezervacije. Ova naplata može ići u 2 rate ili odmah celokupan iznos. U cenu su uračunati: Naknada za smeštaj, naknada za usluge Airbnb-a i ostale takse i naknade koje vlasnik ili menadžer definiše (npr. naknada za čišćenje).

Do dana dolaska gosta, Airbnb novac drži na posebnom računu. Dan nakon što se gost prijavi, Airbnb taj novac automatski uplaćuje na prethodno definisani način isplate, po odbitku svoje provizije. Novac zatim leže na račun.

KOJE SU OPCIJE ZA ISPLATU NA AIRBNB-u?

Ovaj sajt nudi dve opcije za isplatu: Devizni račun u banci i Payoneer pretplatna kartica.

Prednosti isplate na devizni račun? Devizni račun otvarate u svojoj lokalnoj banci, u sklopu kojega dobijate međunarodni broj računa (IBAN), SWIFT kod banke i pored toga vam treba naziv banke i adresa na kojoj ste registrovani unutar banke.

Prednosti ovog načina isplate se ogledaju u tome što sa svog deviznog računa možete novac direktno da konvertujete na svoj tekući račun i da ga koristite, možete da isplaćujete svoje devizne obaveze i ako vam banka dopušta, da podignete devize i dalje sa njima rukovodite u vidu gotovine.

Negativne strane isplate na devizni račun? U slučaju da koristite neku od banaka u domaćem vlasništvu, velike su šanse da ta banka ima svoju korespodentsku banku. To je inostrana banka sa kojom je domaća banka uspostavila partnerski odnos i tako posluje sa inostranstvom. U tom slučaju osim provizije svoje banke, a svaka banka uzima proviziju za devizne prilive, imate i proviziju korespodentske banke. Ta provizija je često fiksna i može da iznosi 10-15 eur po transakciji (npr. imate isplatu od 50 eur od Airbnb-a, ino. banka uzima 10 eur, vaša banka uzima 0.5% od iznosa koji stigne, vama ostaje manje od 40 eur).

U zavisnosti od banke, nekada treba i do 7 radnih dana da novac legne na račun kada vam Airbnb izvrši uplatu, tako da je čekanje negativna posledica. A postoji i mogućnost negativnih kursnih razlika, u zavisnosti od kursa banke.

Pozitivne strane Payoneer pretplatne kartice? Payoneer je međunarodni servis za transfer novca. Najčešće je vezan za kompanije koje imaju masovne isplate na dnevnom nivou (Airbnb, Upwork, Amazon, Shutterstock, HomeAway itd.). Jedna od mogućnosti koju nudi ovaj servis je da imate otvorenu pretplatnu (Prepaid) Mastercard karticu, koja je vezana za virtuelni račun na koji vam leže novac.

Pretplatne kartice nisu ni debitne ni kreditne kartice, to je kartica na koju uplaćujete ograničeni iznos novca i sa tim novcem možete da izmirujete obaveze i plaćate usluge putem kartice. Ova kartica nije vezana za bankovni račun, već za virtuelni račun. U tom smislu ima dosta sličnosti sa debitnom karticom.

Prva pozitivna stvar povodom ovog načina isplate na Airbnb-u, je to što novac leže kroz nekoliko minuta, a nekada i istog minuta od kada Airbnb uplati novac. Tako da vam je iznos automatski na raspolaganju. U ovom slučaju ne postoji provizija, tako da dobijate identičan iznos novca koji vam je uplaćen.

Karticu možete da vežete i na drugim platformama, kao što je HomeAway ili ako radite neki freelance posao, možete i za Upwork da je povežete. Sa ove kartice možete da izmirujete, takođe, svoje devizne obaveze, da kupujete avio karte, plaćate proviziju platformi kao što je Booking.com ili Expedia.com. Osim toga, kartica kao i svaka druga Mastercard može da se koristi za podizanje novca na bankomatima, plaćanje kupovine u marketima itd.

Negativne strane Payoneer pretplatne kartice? Za skoro svaku kategoriju korišćenja kartice, a i virtuelnog računa, postoji određena provizija. U zavisnosti od toga da li imate dolarsku (USD) ili evro (EUR) karticu, provizije su drugačije. U Srbiji, Airbnb vezuje isplate za dolare, tako da po automatizmu kada naručujete Payoneer karticu, dobijate dolarsku. Ne možete da podignete devize u banci direktno sa Payoneer-a već morate da povučete sredstva na svoj devizni račun u banci, ako želite da imate devize u gotovini.
Koje su provizije? Za podizanje novca sa bankomata, provizija je 3.5% + 3,15$, za svaki put kada bankomat odbije povlačenje novca 1$, za povlačenje novca na devizni račun 2% (manje za osobe koje često dobijaju velike iznose – high earner), ostale provizije možete da nađete na linku


PROCES REGISTRACIJE ZA PAYONEER KARTICU?

Prilikom pravljenja profila, a i nakon toga, kada odaberete Payout method (U podešavanjima naloga – Account), idete na opciju Payoneer Prepaid MasterCard in USD. U sledećem koraku unosite adresu na koju želite da vam stigne kartica poštom. Zatim popunjavate podatke koji se traže od vas u Payoneer sign-up formi i na kraju dobijate informaciju o statusu registracije. Kartica stiže na adresu poštom, kroz 15 dana. A nakon registrovanja, Payoneer virtuelni račun je automatski vezan za vaš Airbnb nalog i novac od rezervacija može da bude isplaćen tu.

Kada pristigne kartica, pratite uputstva koja dobijete kako biste je aktivirali i mogli da koristite mogućnosti koje nudi.

U slučaju da imate problema sa aktivacijom, za korišćenjem kartice ili nešto slično vezano za novac koji je već pristigao na račun, Payoneer nudi podršku uživo (live chat). Do podrške dolazite unutar vašeg Payoneer naloga, kojem pristupate na linku

U slučaju da novac nije pušten sa Airbnb-a dan nakon dolaska gosta, obavezno se obratite Airbnb podršci, jer možda postoje neke smetnje koje moraju da uklone.

ISKUSTVO SA PAYONEER KARTICOM?

Ovaj način isplate se pokazao najefikasnijim, upravo iz razloga jer isplate legnu na karticu jako brzo. Podizanje novca na bankomatu se pokazalo kao najmanje isplativo, zbog velike provizije, koja je na manje iznose značajno opterećenje.

Svakako pre donošenja odluke, najbolje je da se raspitate u svojoj banci koje su sve provizije i da vam jasno naznače i proviziju korespodentske banke, ako postoji ta provizija. U slučaju da je provizija zanemarljiva, naša preporuka je svakako lokalna banka ukoliko vam Airbnb nije primarni izvor prihoda.

Ukoliko u toku meseca imate veći broj rezervacija, postoji mogućnost i da proviziju banke, ako je fiksna, pretvorite u prednost. Unutar Airbnb payout podešavanja, možete da podesite minimalan iznos za isplatu. Tako na primer, ako namestite 1000 eur, Airbnb će da isplati tek nakon što se nakupi ta cifra. U tom slučaju ako je provizija banke 10 eur, na iznos od 1000 to je 1% i nije toliko osetno, kao kada biste na svaku transakciju platili po 10 eur.

Na kraju, svaki način isplate ima svoje prednosti i mane, a na vama je da procenite šta vam je ključno prilikom isplata. Ne zaboravite da brinete redovno o svojem Airbnb profilu, fotografijama, opisima i recenzijama, tako što ćete gostima da pružite najbolje moguće iskustvo, kako bi o vašem mestu i o vama imali pozitivno mišljenje i ponovo se vratili kao zadovoljni korisnici.