AIRBNB IZMENE U RECENZIJAMA: ŠTA JE NOVO I ŠTA NAS OČEKUJE?

Ukoliko aktivno izdajete svoj smeštaj gostima putem Airbnb-a, onda ste se verovatno susreli sa situacijom da gost bez osnovanog razloga vama ostavi nisku recenziju i time vam dodatno pravi problem da stignete do statusa Superhost-a na Airbnb-u. Nakon velikog broja žalbi, molbi i zahteva, administratori sajta su se odlučili da tiho uvedu izmene u recenzijama i time podstaknu goste da ostavljaju iskrenije recenzije i da ne naprave slučajne greške priliko ocenjivanja svog ostanka u vašem smeštaju.

NEUSKLAĐENE OCENE – DODATNI KORAK

Gosti koji svoj boravak ocenjuju po kategorijama sa najvišim ocenama, a ukupni doživljaj smeštaja ocene sa nižom ocenom od najviše, dobijaju dodatni korak. U tom dodatnom koraku treba da potvrde da li je ta ocena koju su ostavili za ukupni doživljaj tačna jer se ne poklapa sa ocenama po kategorijama. Da podsetimo, postoji 6 kategorija po kojima gosti ocenjuju smeštaj u kojem su boravili (tačnost informacija, check in, čistoća, komunikacija, lokacija i vrednost odnosno kvalitet-cena odnos) plus konačna ocena o ukupnom doživljaju smeštaja. Tako u slučaju da gost sve kategorije označi sa 5 zvezdica, ali ukupni doživljaj označi sa 3 ili 4 zvezdice, dobiće upozorenje odnosno podsetnik da još jednom proveri da li je uneo ocenu koja zaista oslikava njegov utisak. Gost tada dobija opciju ili da izmeni ocenu ili da ignoriše obaveštenje. Ovaj dodatni korak je doveo do pada broja ocena koje nose 3 zvezdice (za 2.8%) i ocena koje nose 2 zvezdice (za 3.9%). Iako se ove cifre ne čine značajnima, neki od domaćina u svetu su zahvaljujući ovim izmenama pošteđeni grešaka prilikom ocenjivanja gostiju i definitivno da je ovo korak ka napred u poboljšavanju recenzija.

LOKACIJA

Na zahtev domaćina Airbnb je takođe uveo izmenu u ocenjivanju lokacije smeštaja. Ovo je pogotovo interesnatno za osobe koje izdaju smeštaj izvan centra grada, malo dalje od glavnog puta ili smeštaj koji je teže pristupačan (brvnare, vikendice, seoska domaćinstva itd.). Gosti su često u komentarima naglasili da je sve bilo u redu, da je smeštaj odličan ali da nije baš pristupačan i zbog toga su ostavljali niže ocene za kategoriju lokacije. Ova kategrija je iz tog razloga izmenjena i gosti će od sada ocenjivati tačnost podatak o lokaciji, a ne samo lokaciju. Ipak ne mogu da očekuju da će seosko domaćinstvo biti blizu glavnih magistralnih puteva, centra susednog grada ili autoputa.

U slučaju da se gost odluči da ostavi nižu ocenu od 3 zvezdice za kategoriju lokacija, dobiće iskačuće obaveštenje koja pojašnjava da se u toj kategoriji ne ocenjuje sama lokacija, već tačnost o lokaciji koju je vlasnik ili menadžer smeštaja zapisao.

Iako su ovo za sada sve male izmene, svakako je pozitivan korak ka budućim izmenama koje će, verujemo, biti daleko bolje i pravičnije prema vlasnicima i menadžerima smeštaja koji ulažu svoje vreme i trud i očekuju iskrenu ocenu koja će zaista da prikaže vrednost smeštaja koji nude. Pozdravljamo činjenicu da Airbnb radi na izmenama ovog tipa i nadamo se da će biti izmena i u drugim kategorijama koje definitivno zaslužuju dodatnu pažnju administratora.