Airbnb prilagođava opciju za mesečno izdavanje stanova

Kompanija koja se smatra jednom od lidera u inovativnosti za kratkoročne rezervacije, usled Covid19 koronavirusa je jedna od kompanija koja je najteže pogođena krizom u turističkoj industriji. Usled promena na tržištu, Airbnb uvodi izmene u svom poslovnom modelu prilagođavajući svoj sajt za goste koji žele da iznajme stan na mesečnom nivou.

Izvršni direktor kompanije Brajan Česki, javno je prezentovao plan, par dana nakon što su javno objavljene informacije o tome da je platforma uspela da prikupi novih milijardu američkih dolara. Ovaj potez im je bio ključan kako bi smanjili pritisak usled velikog broja otkazanih rezervacija.

Platforma se suočava i sa problemima usled zahteva lokalnih vlasti u određenim zemljama, kao što je Velika Britanija, gde se od vlasnika smeštaja očekuje da zatvore svoje kalendare do kraja krize.

Kompanije pretpostavlja da će tržište u narednom periodu da se okrene dužim ostancima. Kako navode u njihovim izveštajima, jedna u sedam rezervacija je trenutno na duži rok. Najduža rezervacija koju je sajt do sada imao iznosi preko 700 dana.

Preko 80% vlasnika i menadžera smeštaja na ovoj platformi trenutno prihvata dugoročne rezervacije i omogućava popust za rezervacije koje su 30+ dana trajanja.

Kompanije za upravljanje nekretninama na duži rok smatraju da ovo nije inovativnost i da je samo povratak na tradicionalni način izdavanja nekretnina. Kako će ova odluka da utiče na Airbnb status u zemljama u kojima vlasnici smeštaja izdaju svoje nekretnine, ostaje da vidimo u narednom periodu.

Naš savet ostaje da u skladu sa neizvešnošću, prilagodite svoju otkaznu politiku da bude fleksibilnija, da omogućite popuste gostima koji planiraju duže ostanke i da dodatne naknade (npr. naknada za čišćenje) budu prilagođene na nivo realnog troška, ako se dodatno naplaćuju.