BITNE STRATEGIJE ZA BOLJE POZICIONIRANJE NA KANALIMA PRODAJE

Iako nema sumnje da je najefikasniji način za dobijanje rezervacija, kada gosti rezervišu direktno putem vašeg veb sajta, najznačajnije mesto još uvek zauzimaju rezervacije sa OTA rezervacionih kanala.

Kako te rezervacije još uvek imaju veliki značaj, to podrazumeva da napravite najbolju strategiju koja će da vas dovede do bolje pozicije na rang listi sajtova. Iz tog razloga ćemo da prođemo neke od osnovnih smernica koje će da vam pomognu u tome:

KORISTITE FOTOGRAFIJE U VISOKOJ REZOLUCIJI

Možda ovaj savet mnogima zvuči kao nešto što se podrazumeva, ali još uvek većina vlasnika smeštaja ne pridaje dovoljno pažnje fotografijama svojih apartmana ili soba. Kao i za svaku reklamu od ključnog je značaja da privučete pažnju svojih potencijalnih gostiju. Vaša glavna fotografija mora da bude upečatljiva, da odaje duh smeštaja i da privuče posetioca da pregleda ostale slike. Ostale slike treba da pokazuju opremljenost, da budu svetle i jasne, da se svaki detalj vidi. Izbegavajte da prostor bude pretrpan sitnicama, ali definitivno posvetite pažnju nekim detaljima. Kao primer tih detalja možemo da navedemo neku knjigu, skulpturu, razglednicu na stolu, lokalno voće u kadru itd. Ako imate neki meni za doručak/ručak/večeru, taj meni možete da prikačite u sklopu fotografija, kako bi gosti znali kakav izbor imaju u vašem smeštaju. U slučaju da ste od onih koji imaju apartman sa pogledom, obavezno fotografišite taj pogled, postarajte se da to bude doba dana kada je najlepše (izlazak/zalazak sunca, sredina dana, noć…)

VAŠ PROFIL UVEK TREBA DA JE AŽURIRAN

Kada ste zadnji put pregledali opis vašeg smeštaja ili izmenili podatke o opremljenosti? Postarajte se da sve ove informacije budu dostupne gostima. Kada kupite toster, ne zaboravite da to i naznačite na sajtu, kada uvedete opciju prevoza od i do aerodroma, pobrinite se da to znaju potencijalni gosti. Ali i možda ono najbitnije, vaš kalendar i cenovnik moraju da budu ažurni, zato je tada najbolje da pri ruci imate channel maanger sistem koji će da se automatski pobrine da na svim sajtovima održavate svoj raspoloživost i da ne dođe do duplih rezervacija ili rezervacija izvan vašeg cenovnika usled neažurnosti.

ODREDITE CENE U SKLADU SA TRŽIŠTEM

Prednost na tržištu imaju oni koji najbolje znaju uslove, a među tim uslovima poslovanju su i cene. Pratite redovno kako se kreće sezona i kakve su cene kod konkurencije. Da biste to postigli morate da znate ko je vaša konkurencija. To su smeštaji koji je u vašem rangu opremljenosti i lokacije. Zato se postarajte da imate cene koje su uvek u skladu sa tržištem.

OHRABRITE GOSTE DA OSTAVE POZITIVNE RECENZIJE

Jedna od prvih stvari koje urade putnici prilikom rezervisanja je pregled recenzija smeštaja. Ako ste imali prijatan odnos sa gostima, održavate vaš smeštaj čistim i urednim, brinete se da gosti imaju sve potrebno u svom privremenom domu, onda recenzije treba da budu ogledalo toga. Svaki gost treba da zna šta ga očekuje i da bi se za to postarao, on proverava savete i utiske drugih gostiju da ne bi naišao ne neprijatno iznenađenje.

Iz tog razloga svojim gostima možete da ponudite neki mali znak pažnje, neki dodatni popust za buduće ostanke u vašem smeštaju ili pomoć prilikom rezervisanaj restorana, kluba, prevoza… Tako ostavljate pozitivan utisak i na kraju, kada gosti budu odlazili, ljubazno im objasnite da bi vam značilo da čuju povratnu informaciju i da se nadate da je pozitivna.

Ako vas interesuje šta još možete da uradite da biste dobili pozitivne recenzije, možete da pročitate jedan od naših članaka upravo na tu temu.