Brendiranje destinacija

Po definiciji, brend je dodata, neopipljiva vrednost koju neki proizvod ili usluga može da poseduje. Kako za proizvode i usluge, tako i za destinacije, može da se realizuje strategija brendiranje u turizmu.

Za destinaciju, brend se tretira kao pokazatelj uspeha na tržištu. Što je brend prepoznatljiviji, to je destinacija popularnija među ciljnom grupacijom turista.

Brend podrazumeva kreiranje prepoznatljivog i jedinstvenog identiteta, u cilju diferenciranja određene destinacije od drugih.

Turizam kao jedna od najbrže rastućih industrija, posebno je dobio na značaju zahvaljujući internet revoluciji i deljenju sadržaja o pogodnostima i pozitivnim stranama određenih destinacija.

Biti autentičan ili identičan?

Kreiranje brenda destinacije, nije samo stvar marketinga. Važno je postaviti jasan cilj i osnovu, koja će stvoriti pozitivnu sliku i jedinstvenost mesta u očima posetilaca.

Brendiranje destinacije, kao i kod proizvoda, podrazumeva stvaranje vrednosti. Vrednost se meri stepenom satisfakcije korisnika. Zato je za prvi korak ka diferenciranju bitno definisati precizne ciljeve i razloge posete određenoj destinaciji. Ovo se može sprovesti kroz anketiranje turista i potencijalnih turista.

U fokusu brenda destinacije trebalo bi da stoje njene glavne prednosti, kao što su: prirodina obeležja, infrastruktura, kulturni značaji i vrednosti…
Pre svega, potrebno je izgraditi svest o postojanju i upoznati publiku sa svojom ponudom, stvoriti preferencije i na kraju zadovoljstvo posetilaca.

Promocija je značajan faktor

Razvojem interneta i telekomunikacije došlo je do značajne ekspanzije turizma.

Od društvenih mreža do novih online kanala prodaje, rezervacionih sistema i portala, nove destinacije su na dohvat ruke potencijalnim posetiocima.

Značajno mesto u promociji destinacija zauzima i organizovanje brojnih kulturnih manifestacija i festivala, koje privlače posetioce iz inostranstva.

Ostali vidovi promocije su:

  • Reklamni spotovi – koji se na inostranim tržištima plasiraju i sažeto prikazuju potencijale koje nudi određena destinacija
  • Turistički sajmovi – na kojima destinacije povezuju smeštaje u zemlji sa zainteresovanim turističkim agentima, turističkim agencijama ili posetiocima, dok istovremeno nude direktno informisanje o sadržajima, događajima i mogućnostima koje nudi destinacija
  • Veb portali, blogovi, saopštenja za javnosti, itd.

Brendiranje nije isto što i marketing

Brendiranje destinacije odnosi se na fokusiranje prepoznatljivog identiteta konkretne destinacije, kreiranje poruke, tako da budu privlačne i zasnovane na istini i poverenju.

Marketing je, sa druge strane, usmeren na razvoj proizvoda, cene, promocije, u cilju komuniciranja i podsticanja na akciju.

Brendiranje je dugoročno i strateški dok je marketing uglavnom taktičan.

Strani primer brendiranja: Pariz

Pariz je glavni grad Francuske, poznat u svetu po šarmu, arhitektonskoj lepoti i dugoj istoriji.

U modernom okruženju je popularan po svojoj modnoj industriji, luksuznim proizvodima i predstavlja jedan od evropskih kulturnih centara.

Ipak, turizam je njegova glavna prednost i veoma je bitan za njegovo brendiranje.

Logo Pariza je jednostavan, u obliku broda, što je istorijski simbol grada.

U cilju raznolikosti turističke ponude, Pariz nudi broje turističke atrakcije kao što su Ajfelova kula, koji predstavlja njen zaštitni znak, Monmartr, Luvr, Katedrala Notr Dam, Mulen ruž, Trijumfalna kapija i  mnoge druge. Takođe, predstavlja jedan od glavnih modnih centara, pa pojedini modni brendovi svoje kolekcije izlažu jedino u Parizu.

Događaji i festivali koji karakterišu Pariz su Bastille Day, Paris Marathon, Franch Open, Paris Fashion Week..

U cilju promovisanja koristi i reklamne spotove kao što su : „Explore French Culture“, „Paris“, tu je i  web sajt Paris tourist office i društvene mreže.