Crvene zastavice u komunikaciji sa gostima: Kako prepoznati potencijalno problematične goste?

Ugošćavanje i rad preko online platformi, a ne na preporuku, može da bude izuzetno privlačan i interesantan. Ali sa sobom nosi i neke izazove, među kojima se posebno ističe ta da svoj smeštaj izdajete potpunim strancima. Zato ćemo zajedno da prođemo kroz neke potencijalne naznake, da treba da budete oprezni sa određenim gostima.

Previše pregovaranja

Veliki broj gostiju pre nego što potvrde svoju rezervaciju, često ne pročita opise smeštaja niti se detaljnije informiše preko profila, već direktno šalju pitanja u vidu upita. Kada dođu do početnih informacija, dešava se da se upuste u pregovaranje:

  • O ceni/popustu
  • Broju osoba
  • Dodatnim besplatnim sadržajima

Iako su ova pregovaranja u redu i sama po sebi ne treba da vam predstavljaju neku crvenu zastavicu, određeni gosti idu preko linije razumnog pregovora. Tako možete da dobijete upite da odobrite popust od 40-50-60% na duže ostanke, što predstavlja jako velike popuste. Naravno, pre upuštanja u pregovore, treba i sami da zacrtate određene cene i uslove ispod kojih ne idete.

Previše pitanja

Ukoliko pre samog rezervisanja, od gosta dobijete podužu listu pitanja, to može da predstavlja upozorenje na koje treba da obratite pažnju.

Pitanja i razjašnjavanje predstavljaju normalnu pojavu, ali gost koji troši više energije na postavljanje pitanja, dok može sve informacije da sazna direktno iz opisa ili se pitanja ponavljaju ili nemaju smisla, onda je to sigurno crvena zastavica i znak da treba da preispitate motive gosta ili da se upitate da li je to možda neki bot koji bespotrebno zasipa pitanja bez cilja da se dođe do rezervacije.

Neprijatni odgovori od gosta

Osoba koja vam se obraća neprijatno, upućuje neprikladne zahteve i iskazuje agresivno ponašanje u dopisivanju, vrlo često ukazuje na moguće probleme.

Preporuka je ili da zaobiđete ovakve goste ili da pokušate da smirite situaciju i omekšate razgovor, kako biste dobili detaljnije informacije. Svakako, budite na oprezu.

Mogući organizatori žurki

U trenutnoj situaciji visokog epidemiološkog rizika, ova stavka je nešto na šta posebno treba da obratite pažnju. Pogotovo ako ste vlasnik ili menadžer većeg smeštaja, kuće ili brvnare. Ove osobe možete da prepoznate po pitanjima koje postavljaju:

  • Koliki je maksimalan broj ljudi koji može da boravi u smeštaju
  • Interesuju se o zapremini frižidera, o komšiluku i o ostalim uslovima pod kojima bi žurka bila izvodljiva bez prekidanja

Ako naiđete na ovakve goste, a želite da im dopustite određeno, ograničeno okupljanje, savetujemo da se informišete o aktuelnim propisima za sprečavanje širenja virusa. Uputite goste u ove propise, uslovite broj osoba na zatvorenom i otvorenom i ostavite im potrebne tečnosti i krpe za održavanje higijene prostora.

Zaključak je da je spektar karaktera gostiju prilično širok. Izdavanje smeštaja je interesantno zanimanje i kao i svaki posao, sa sobom nosi izazove koje morate da savladate. Budite odmereni, spremni na različite tipove komunikacija, budite jasni i ne upuštajte se u bespotrebne rasprave.