KAKO DA FORMIRAM CENE NOĆENJA?

Spremate se da pokrenete objekat? Mislite da je došlo vreme za cenovne promene? Čini vam se da nemate dovoljan broj rezervacija, a turista ima dovoljno? Na svako od ovih pitanja se vezuje dodatno pitanje, kako formirati cene tako da se poduhvat unapređenja poslovanja (povećanje broja rezervacija noćenja gostiju) pokaže što efikasniji?

Muke ovog tipa imaju jednostavno rešenje koje pronalazimo u jednom zakonu koji se zove zakon ponude i tražnje. Ovaj zakon nam ukazuje na to da cenom privlačimo goste da rezervišu što veći broj noćenja. Naravno to varira u skladu sa mnogim faktorima kao što su: sezona, lokacija objekta, vrsta objekta, opremljenost, in room amenity, kao i još veliki broj faktora koji gostima povećava vrednost samog smeštaja. Ako uzmemo u obzir da je reč o jednom apartmanu koji se nalazi u samom centru grada, blizu skijališta na planini ili pored plaže onda njegova cena svakako mora biti veća od cene apartmana koji je udaljeniji od navedenih tačaka. Ali ako su ti objekti na dobroj lokaciji, ali su loše opremljeni, imaju star nameštaj, onda njihova cena može biti manja od onih koji su udaljeniji, ali znatno bolje opremljeni.

Pre samog formiranja cene, savet je da prvo pogledate kakve su prosečne cene kod konkurencije na sajtovima na kojima se oglašavate. Ako ne znate ili nemate vremena to da uradite, onda bi vam definitivno značilo da se konsultujete sa našim timom, koji će za vas da odradi jednu sveobuhvatnu analizu konkurencije (trendovi, sezone…) i da vas na osnovu toga posavetujemo koje su najbolje opcije za vas.

Na nekim sajtovima kao što je AirBnB, morate da pazite da vaše cene ne budu previsoke u odnosu na konkurenciju jer će to da loše utiče na vaše rangiranje na samoj listi sajta, što posledično vodi manjem broju rezervacija. Dok na sajtovima kao što je Booking, u slučaju da duže vreme niste imali rezervacije (zbog previsokih cena, zatvoren je bio apartman…), tada je jako korisno da ponudite akcijske cene koje su dosta povoljnije od konkurencije ili da samo snizite svoje cene noćenja kako bi se povećao broj rezervacija. Kao što znamo Booking boduje preglede i preglede koji se pretvaraju u rezervacije, a što je više tih situacija to ćete biti bolje rangirani na samoj listi, što dalje vodi još većem broju rezervacija.

Kako god da okrenete, jako je bitno dobro razmisliti o cenama. Prvo da se postavite iz ugla gosta i razmislite da li za određenu cenu dobijate dovoljno u datom apartmanu, ako ne, onda treba ili da povećate ponudu apartmana ili da snizite cenu. Drugo, da razmotrite kretanje cena kod konkurencije. Treće, u periodima kada je niska turistička tražnja tada snižavajte cene da biste održali popunjenost, a kada je visoka tražnja onda ih povećavajte kako biste povećali dobit. Četvrto, formirajte akcijske ponude kao što su last minute, early bird, sniženje za veći broj noćenja… ove akcije vam pomažu da se izdvojite od konkurencije, da privučete određenu grupu gostiju, povećate broj noćenja itd. I na kraju, jako bitno, fomirajte svoju donju cenu, odnosno cenu ispod koje ne biste išli kada izdajete apartman ili sobu. Računajte i da su gostu ljudi kao i vi, nemojte ni da je gornja cena previsoka, jer nekada gost može lako da promeni svoju destinaciju kada uoči da su cene prevelike.

Ako se odlučite na saradnju sa nama, garantujemo vam da ćete imati savete po pitanju cena, mogućnosti da pratite svoje neto dobiti, bruto cene, provizije i brojeve rezervacija, na vrlo jednostavan, a efikasan način!