KAKO DA PRIVUČETE KINESKE TURISTE

Kada uzmemo u obzir da manje od 9% kineskih građana ima pasoš, a to je preko 120 miliona potencijalnih turista, možemo da uvidimo da je ovo jedno prilično primamljivo tržište. U proteklih par meseci, u Srbiji uviđamo trend rasta broja kineskih turista, koji često putuju sami ili u manjim grupama, sa ciljem da u kratkim periodima obiđu što više zanimljivih regiona u našoj zemlji.

Prema podacima UNWTO, svetske turističke organizacije, kineski turisti su najveći turistički potrošači u svetu, sa potrošnjom od preko 258 milijardi $ u 2017. godini. Taj trend potrošnje svake godine raste, kako sve više njihovih građana dobija pasoše i želju da obiđu neke nove kulture i zemlje. Pa kako da i mi povećamo broj ovih, izuzetno primamljivih, turista?

KINA JE ZEMLJA KOJA SE OSLANJA NA MOBILNE TELEFONE

Nigde u svetu toliko ljudi se ne oslanja na svoje telefone, kao što je to slučaj u Kini. Kao primer toga može da se uzme da je sve veći broj pretraga iz Kine za zemlje Evrope, koji istražuju vremenske prilike, pogodne destinacije za putovanje, aktuelnosti, običaje i načine prevoza, na kineskim društvenim mrežama, blogovima i forumima i to skoro u potpunosti sa mobilnih telefona.

Najviše njih putem interneta rezerviše svoje smeštaje, prevoz, lokalne ture… Zato je jako bitno da svoje reklame prilagodite ovom načinu pretaživanja, rezervisanja i komuniciranja.

JEZIČKI SE PRILAGODITE

Od trenutka kada pristupe vašem sajtu ili kada vide vaše opise na rezervacionim sajtovima, za ove goste počinje korisničko iskustvo. Oni najviše preferiraju da čitaju informacije na svom jeziku, jer je veliki udeo onih koji se ne služe najbolje engleskim i ostalim stranim jezicima.

Ako imate blog, pravite prilagođene opise svojih apartmana, potrudite se da nađete neku osobu koja pouzdano zna da piše na kineskom jeziku. Obratite pažnju na sleng, na smisao za humor, ako možete da ga ubacite i na kreativne opise, tako da budu privlačni, da ne budu vulgarni, nejasni ili neadekvatni u skladu sa njihovom kulturom.

Nemojte da korisitite online mehaničke sisteme za prevod. Ovi sistemi često prave greške, rečenice nemaju puno smisla i ne pokazuje se kao efikasan način prevoda.

KINA IMA BLOKADE PREMA VELIKOM BROJU SAJTOVA

Veliki broj zapadnih sajtova, kao što su Facebook, Instagram, Google, YouTube itd. imaju blokadu u određenim delovima Kine, tako da je veći deo ovog tržišta isključen kada se reklamirate putem tih sajtova. Ali zato u Kini postoji preko 200 platformi koje se na dnevnoj bazi koriste da zadovolje želje potrošača, a preko šest miliona aplikacija je razvijeno za njihovo tržište.

Kinezi koriste ove platforme da bi pretraživali internet, istraživali popularne vesti iz inostranstva, dopisivali se, rezervisali… Zato bi vaš prvi korak pri formiranju reklame trebalo da bude da istražite dobro ove sajtove, o kojima ćemo govoriti u budućnosti. Kada se odlučite za kanale promovisanja, formirajte prilagođene reklame, video promocije i online banere koje ćete sponzorisati na njihovim platformama.

GLAVNI TREND MEĐU NOVIM KINESKIM TURISTIMA

Da bi se odvojili od karakterističnih kineskih turista, koji putuju u grupama, sa fotoaparatima, mašući zastavicama, trend među turistima je sve više da sami putuju ili u pratnji svojih bližih. Takve grupe se nazivaju nezavisnim, slobodnim putnicima. Oni najviše dolaze iz srednje i više ekonomske klase, sa prosječnim prihodima od 30 do 35 hiljada $ godišnje. Tako da za njihov ukus često biraju kvalitetne apartmane i kraće ostanke.

U slučaju da imate sajt ili reklamu koju plasirate među kineskim turistima, koncentrišite se na sadržaj: “Šta posetiti u mestu?”, “Šta raditi u mestu?” itd.

Svakako da je ovo jedna jako interesantna grupa potencijalnih gostiju, sa kojima bi mnogi voleli da imaju što više kontakta. Ali ne zaboravite da se postarate da osnove budu zadovoljene, kao na primer da vaš kalendar bude ažuran, da vaše cene budu usklađene i da se pobrinete da gosti imaju kod vas nezaboravno i jako prijatno, lokalno iskustvo.