KAKO KORISTITI TRIPADVISOR ZA RAZVOJ POSLOVANJA?

Tripadvisor je lider među sajtovima za pregledanje i upoređivanje hotela, privatnih smeštaja, restorana i atrakcija. Nastao 2000. godine, a danas predstavlja najveći sajt za putovanja, sa preko 315 miliona recenzenata i preko 500 miliona recenzija. U ovim podacima, svaka osoba može da vidi koliki značaj predstavlja da vaš smeštaj oglasite na ovom sajtu i da svoje goste motivišete da iskreno ocene svoje iskustvo.

Bilo da vam se to sviđa ili ne, Tripadvisor kao sajt ne može biti ignorisan kada se trudite da dosegnete što širu grupu potencijalnih gostiju. Putnici danas sve više imaju običaj da ostavljaju recenzije, ali i da čitaju recenzije drugih gostiju, pre nego se odluče koji smeštaj bi da rezervišu.

TRIPADVISOR JE UTICAJAN SAJT

Pri pomenu OTA (Online Travel Agencies), svako pomisli na sajtove kao što su Booking, Airbnb, Expedia, HomeAway, računajući da su sajtovi samo oni sa kojih pristižu rezervacije, ali velika uloga Tripadvisora je i mogućnost upoređivanja cena. Kada gost odabere smeštaj na sajtu, ima mogućnost da pregleda cene na više sajtova, odnosno direktno preko Tripadvisora da uporedi cene sa gorepomenutih sajtova i pristupi rezervisanju.

Kao što smo pomenuli, pre nego se odluče za rezervisanje smeštaja, potencijalni gosti iz inostranstva često posete Tripadvisor, da bi uporedili iskustva drugih gostiju, odabrali smeštaj po svom ukusu i na kraju uporedili cene i rezervisali najpovoljniju ponudu za svoje datume.

Ne postoji prečice do toga kako da postignete odličnu ocenu na sajtu, tajni sastojak ste vi sami i vaše osoblje. Ako se trudite oko svojih gostiju, održavate kvalitet smeštaja na nivou, nećete imati problema da uđete u krugove visokokvalitetnih i odlično ocenjenih smeštaja. Zato kada birate zaposlene, naš savet je da odaberete one koji će da uživaju u tome što rade, koji su motivisani da ostave pozitivan utisak na goste, ali i ne zaboravite da svojim zaposlenima prenesete viziju i misiju i da im objasnite kako da pristupe određenim grupama gostiju. Kada se gost susretne sa izvanrednom uslugom, zaboraviće i na neke nedostatke koje smeštaj ima ili na neke nelagodnosti sa kojima se mogu susresti tokom svog ostanka i putovanja.

UČINITE TRIPADVISOR SVOJIM PARTNEROM

Situacija u kojoj se susrećete sa negativnom recenzijom ne sme da se posmatra kao poraz, već kao šansu da se zajednički nađe rešenje za buduće goste i da se trenutnima dodatno prikaže vrednost smeštaja. Sa druge strane, kada je pozitivna recenzija pristigla, ne zaboravite da pohvalite svoje zaposlene, a ako ste vi ta osoba koja vodi poslovanje i zaslužni ste za recenziju, shvatite ovo kao smernicu u kojem pravcu treba da nastavite sa pozitivnom praksom.

Koja je najbolja strategija za dobijanje pozitivnih recenzija? Sa sigurnošću možemo da tvrdimo da putovanje gosta morate da posmatrate u fazama. U prvoj fazi, gost bira smeštaj, upoređuje one koji su mu najprivlačniji, a zatim vrši rezervaciju. Ako ste uspeli da se nađete na listi i dobili ste rezervaciju, sledi faza komunikacije sa gostom. U toj fazi, gostu mora da se približi proces dolaska u smeštaj, preuzimanja ključeva i da mu se izađe u susret sa eventualnim dodatnim zahtevima (npr. prevoz od aerodroma). U daljim fazama gost pristiže u vaš smeštaj, odseda kod vas i na posletku napušta smeštaj. Tokom tog procesa, papirologija mora biti minimizirana, proces prijave što jednostavniji da bude i na kraju odjava gosta je trenutak kada se zahvaljujete gostu na boravku i sugerišete da ostavi recenziju. Ako ste oglašeni na više sajtova ili je rezervacija pristigla sa nekog drugog sajta, gost svakako može da ostavi recenziju i na Tripadvisoru.

Ne zaboravite da prođete kroz sve svoje recenzije, ali i recenzije konkurenata. Vidite koje su to stvari koje gostima prijaju i koje su privukle pozitivne recenzije, praktikujte ih u svakodnevnom poslovanju. Ali i podjednako bitno, nađite način da rešite one probleme koji su doveli do negativnih recenzija. Ne zaboravite da se pobrinete da vaš kalendar bude ažuriran, jer svaka dupla rezervacija ili neprijatnost u komunikaciji zbog cena noćenja ili nekih dodatnih troškova može dodatno da okrene gosta od vas, ali i sve potencijalne preporuke koje su mogle da pristignu od njih. U tom segmentu je svakako preporuka da koristite channel manager sistem, kako biste automatizovali sistem kontrole kalendara.

Bez obzira da li ste oglašeni ili niste na Tripadvisoru, ovaj sajt je besplatan i svakako je dobitna odluka oglasiti se i na tom sajtu, kao i na što više drugih. Svaka dodatna reklama, koja ne iziskuje visoke troškove, predstavlja odličan korak ka privlačenju većeg broja potencijalnih gostiju.