Kako promovisati hotel putem interneta

Razvojem tehnologije i stvaranjem dugitalne ere, bez prisustva na internetu retko koji biznis bi imao neke velike šanse za uspeh.

Jedno od popularnijih mogućnosti za promovisanje hotela predstavlja upravo internet, koji se pokazao kao vrlo efikasno sredstvo. Zbog toga vam u nastavku teksta donosimo korisne načine koje možete primeniti za promovisanje svog smeštaja.

Veb sajt

Veb sajt može imati značajnu ulogu u privlačenju većeg broja posetilaca. Potrebno je da bude jednostavan i lak za korišćenje, pregledan, vizuelno upečatljiv. Fotografije hotelskih soba, video materijal, kao  i blogovi o iskustvima klijenata, mogu doprineti autentičnosti veb sajta.

Postojanje veb sajta koji je prilagođen i dostupan na svakom uređaju, trebalo bi da bude prioritet.

Međutim, čak i da se radi o najboljem hotelu, ukoliko nije vidljiv i dostupan ljudima, javlja se opasnost od rezervacije kod konkurenata.

Postojanje SEO (Search engine optimisation) povećava vidljivost hotela na Google pretraživaču. SEO predstavlja proces unapređenja pozicioniranosti veb sajta preko rezultata pretrage. Dakle, što je sajt bolje rangiran, on će  biti znatno vidljiviji na Google pretraživaču. SEO optimizacija podrazumeva i pretraživanje veb sajta po ključnim rečima, zbog čega je neophodno da jedan veb sajt ispunjava sve kriterijume.

Društvene mreže

Društvene mreže su trenutno najpopularniji vid promovisanja bilo kog biznisa preko interneta, prvenstveno jer omogućava neposrednu komunikaciju sa klijentima i uspostavljanje čvršće i bliske povezanosti.

Potrebno je pre svega ljudima ponuditi kvalitetan i drugačiji sadržaj (npr neki izvanredni predeo oko hotela) koji će privući njihovu pažnju, naići na njihovo oduševljenje, pa  i na  deljenje takvog sadržaja. Korišćenjem plaćenih Facebook reklama u mogućnosti ste da targetirate publiku prema lokaciji ili godinama. Pravljenje giveaway-a i programa lojalnosti svojim vernim gostima, može privući potencijalne goste da rezervišu svoju hotelsku sobu.

Osim toga, Instagram kao alat može se koristiti za promovisanje hotela uz pomoć influensera (uticajnih osoba) koje će doprineti povećanim posetama na veb sajtu, broja rezervacija i broja pratilaca na društvenim mrežama.

Prisutnost na OTA kanalima

Još jedan od načina promovisanja hotela putem interneta jeste prisutnost na popularnim OTA kanalima prodaje.

Pojavljivanje hotela na OTA (Online Travel Agencies), kao što su Booking.com, Airbnb, TripAdvisor i drugi značajno povećava vidljivost i svesnost o postojanju vašeg objekta.

Objavljivanjem sadržaja, kao što su kvaliltetne fotografije, dobre rezolucije i druge jedinstvene pogodnosti, koji se nalaze i na veb sajtu hotela, mogu izazvati veću zainteresovanost kod potencijalnih gostiju.

Property Management sistem – PMS

Property Management sistem kao hotelski sistem za kontrolu objekata može imati značajnu ulogu u promociji. Predstavlja jedno od odličnih rešenja, a ujedno je i lak način za upravljanje hotelima i objektima.

Prijavom gosta u hotel kreiraju se potrebne informacije poput godina, pola, broj telefona gosta, koje su automatski povezane na PMS softver. Prikupljene informacije se koriste za kreiranje e-mail liste, koje mogu poslužiti za promociju hotelskih ponuda. Naime, slanjem specijalnih popusta, članarina, podsticanjem programa lojalnosti, doprinosi većem zadovoljstvu i povezanosti gosta sa hotelom.