KAKO VODITI INSTAGRAM ZA SMEŠTAJE?

Voditi neki posao u današnje vreme nužno vodi tome da je potrebno da budete prisutni na internetu, da vas vaši gosti mogu lakše naći, saznati informacije o hotelu, apartmanu, vili ili nekom drugom tipu smeštaja koji nudite. Prisutnost online ne znači samo da ste aktivni na OTA kanalima, kao što su Booking, Expedia, Airbnb itd. već i da ste povezani sa svojim potencijalnim i starim gostima putem društvenih mreža. U ovom članku ćemo predstaviti neke od osnovnih saveta za vođenje naloga na Instagram drušvenoj mreži.

SAZNAJTE KO JE VAŠA CILJANA KLIJENTELA

Nekada nije dovoljno da samo znate da želite “samo goste”, već i da ste upućeni u to kakvi su ti gosti koje želite u svom smeštaju. Odakle dolaze gosti? Koja su njihova interesovanja? Da li su to poslovni gosti, porodice ili vam sve grupe podjednaku vrednost donose? U slučaju da vodite hotel, da li želite da privučete visokobudžetne/niskobudžetne goste ili ste spremni i da primate grupe po povoljnijim cenama? Ovo su samo neka od pitanja o kojima kao vlasnik/menadžer morate da razmišljate i da formulišete svoju online strategiju u skladu sa tim.

Kada je strategija formulisana, jasno znate kakva je vaša ciljna grupa gostiju, šta žele, a šta vi nudite. U skladu sa tim možete da formirate promocije na Instagramu i da se predstavite kroz reklame svojim potencijalnim gostima. Dobro formulisana strategija vodi tome da je trošak promocije jednak investiciji, jer dobro naciljana reklama može da privuče značajan broj gostiju. Dok loše formulisana predstavlja samo dodatnu stavku troškova i bespotrebno rasipanje novčanih sredstava.

KORISTITE FOTOGRAFIJE VISOKOG KVALITETA

U nekoliko prethodnih članaka smo objasnili da je dobra fotografija najbolje sredstvo da se predstavite na internetu. Ta fotografije ne treba da ima puno teksta, mora da bude fokusirana iz dobrog ugla, da je jasna i da prikazuje tačno ono što želite da gosti vide. Naravno, ne treba preterivati i lažno prikazati sadržaje koje ne posjedujete, niti koristiti agresivne filtere.

Vaš profil treba da bude ispunjen fotografijama koje imaju određene nijanse skladno predstavljene, da kada posetilac profila zbirno vidi fotografije, da red bude smislen, da ne stekne mišljenje da su fotografije nabacane.

FILTERI, HASHTAG-OVI, NASLOVI…

Ovo su stavke u kojima treba znati meru i ne preterivati. Fotografije mogu da budu obrađene ili prikazane kroz filtere, ali to ne treba da budu jarke boje, agresivni filteri niti nabacani oblici i figure. Umerenost je ključ, a kvalitet je rezultat kada se dobro posvetite obradi svojih fotografija.

#HASHTAG – vaša komunikacija sa potencijalnim posetiocima koji koriste pretragu po rečima i oznakama. Umerenost je ključ, 2-3 hashtaga su optimum kada reklamirate svoj smeštaj. Neke kompanije koje imaju širok spektar aktivnosti i potencijalnih klijenata mogu da povećaju broj ovih oznaka, ali hoteli i privatni smeštaju treba da prikažu umerenost. #lokacija #nazivsmeštaja #odmor/posao/putovanje/aktivnost/znamenitosti budite precizni, ako ste definisali svoje potencijalne goste onda se držite plana kojim želite da ih privučete. I potrudite se da izbegnete oznake kao što su #follow4follow #like4like i slično, lično mišljenje je da ovo degradira profil.

Svaka fotografija zaslužuje svoj naslov ili opis, da li će biti na domaćem ili stranom jeziku zavisi od vas i od toga koje goste želite da privučete. Naslov treba da bude kratak, upečatljiv i da zadrži pažnju osobe koja prelistava objave na Instagramu. Ako do 5 reči možete da sažmete smisao fotografije i da time navedete osobu da poseti vaš profil, onda ste na pravom putu ka novim rezervacijama i jačanju brenda.

NASLOV PROFILA, OPIS I LINK ZA REZERVISANJE

Kao što sam podnaslov kaže, kratak naslov i opis profila su prvo što vaši posetioci vide kada uđu na profil. HOTEL LAKEVIEW, VILA MARA… su kratki i jasni primeri naslova. U opisu u kratkim tezama objasnite šta nudite, a na samom dnu prikačite link ka svom veb sajtu ili booking engine sistemu kako bi se gosti mogli informisati o cenama i raspoloživim periodima.

Svi imaju priču, neka vaša bude upečatljiva.