Novi trendovi: Kreiranje online iskustva za goste

Posmatrajući period krajem prošle godine i trend koji je Airbnb započeo, Experiences (Iskustva) koja mogu da se rezervišu putem sajta, pokazali su se kao odlična ideja i vrlo brzo se trend proširio u svim zemljama gde je Airbnb dostupan. Nažalost, ove godine je došlo do širenja Covid19 virusa po svetu i turizam je doživeo potpuni šok, osim otkazivanja smeštaja, otkazivana su i iskustva zbog nemogućnosti putovanja u većini zemalja.

Dosetljivost i potreba da se poslovanje održi, dovela je do kreiranja online iskustava, osim na Airbnb-u i Tripadvisor se priključio ovoj mogućnosti za svoje korisnike. Spektar iskustava je širok, od kulinarskih videa, do virtuelnih tura kroz gradove i predele širom sveta. Mnogi ljubitelji novih iskustava su pozitivno ocenili ovaj trend, a vlasnicima i menadžerima smeštaja ova opcija je pružila mogućnost za dodatnim prihodom.

Ovu opciju treba da iskoristite da unapredite svoju interakciju sa bivšim i potencijalnim budućim gostima, ostvarite pozitivnu komunikaciju i prenesite im svoje znanje kako bi možda uskoro i lično odlučili da posete vas i vaš kraj.

Fokusirajte se na fitnes i zdravlje

U toku prvog talasa pandemije, fokus je mnogima se prebacio na to kako da održe i unaprede svoje zdravlje u periodu ograničenog kretanja. Tražnja za online treninzima je doživela ogroman rast i spremnost da se plati za ovu uslugu je proporcionalno veća trenutno.

Ukoliko imate neke domaće recepte, za salate, jela koja su puna vlaknima i potrebnim vitaminima, možete da organizujete i online časove kuvanja.

Ako želite da odete korak dalje, možete svoje apartmane ili sobe da unapredite, tako što ćete ih opremiti potrebnom opremom za treniranje i za kuvanje. Ova dodatna unapređenja mogu da znače, za goste koji žele da putuju i da imaju mogućnost da ono što su naučili od vas ili drugih direktno upotrebe, dok su na odmoru.

Osim toga, svojim gostima možete da omogućite da pristupe direktno vašim video uputstvima za kuvanje i za treniranje, tokom boravka u smeštaju. Postoji nekoliko mogućnosti kako to možete da organizujete:

  • QR pristup video materijalima koji su skladišteni na nekom od cloud servera. Tako vaši gosti mogu da skeniraju QR kod, pristupe videima i uživaju u online iskustvu koje im nudite, tokom svog boravka u vašem smeštaju
  • Prosleđivanje link-a ka cloud folderu na kojem se nalaze materijali. Primer: One Drive, Dropbox… skladištite sve video materijale na nekom od cloud sistema i sa gostima možete da ih podelite. Ovu mogućnost možete da unapredite automatizovanjem slanja poruka, a ukoliko ste naš korisnik, ta opcija postoji u sistemu i svaki gost na dan dolaska može da dobije pozdravnu poruku, zajedno sa svim materijalima koje želite da podelite sa njima.

Nešto drugačije – lokalna kultura, običaji i znamenitosti

Da li ste imali u planu da posetite Koloseum, Ajfelov toranj ili neku drugu svetsku atrakciju? Toliko je raznovrsnih mogućnosti koje su sada ograničene za posetioce, a želja da se vidi nešto novo kod mnogih nije opala. Vašu lokalnu atrakciju možete da prikažete kroz jedan video vodič, sa informacijama koje su manje ili teže dostupne da se nađu na internetu. Posetioci žele da čuju šta je to što vaš kraj deli od ostalih, šta je to što može da ih oduševi i zbog čega bi i drugima preporučili da posete vaš kraj, zbog toga je naš savet da ove informacije, u pažljivo pripremljenoj priči, podelite sa njima.

Unapredite svoje iskustvo sa gostima, pažljivo razmislite šta je to što želite da podelite sa njima, da im ponudite i time ih dodatno osvojite. Pandemija jeste potresla turizam, ali situaciji se moramo svi prilagoditi i osmisliti nove načine promovisanja destinacija.