Poreska uprava poziva građane da prijave svoje inostrane prilive

Poreska uprava Republike Srbije poziva sva fizička lica koja su propustila da podnesu poresku prijavu prihoda iz inostranstva, da istu podnesu samoinicijativno kako bi izbegla prekršajnu prijavu.

Ko je u obavezi da podnese poresku prijavu?

Sva fizička lica, koja nisu registrovana u skladu sa Zakonom i čiji smeštaj nije kategorizovan i lica koja nisu podnela poresku prijavu su u obavezi da svoje inostrane prilive prijave kako bi Poreska uprava obračunala pripadajuće poreze.

Poreska uprava na osnovu raspoloživih podataka o uplatama iz inostranstva i poređenjem tih podataka sa podnetim poreskim prijavama o obračunatom i plaćenom porezu samooporezivanjem, ustanovila je visoku stopu nepoštovanja poreskih propisa i identifikovala ta fizička lica, navodi se na sajtu Ministarstva finansija.

Nepoštovanje poreskih propisa ustanovljeno je i kod fizičkih lica koja prihode ostvaruju na društvenim mrežama (jutjuberi, influenseri), Internet klađenja i slično, kao i kod lica koja su izdavala sopstvene nepokretnosti do 30 dana (stan na dan).

Poreska uprava stavlja poseban fokus kontrole na platne kartice otvorene u inostranstvu kao što su SkrillPayoneerNeteller, ali i izvršena plaćanja fizičkih lica prema sajtu Booking.com. Ovim se praktično pokrivaju prilivi fizičkih lica koja svoj novac prihoduju od Airbnb platforme preko Payoneer kartice, ali i plaćanja fizičkih lica preko računa ka platformi Booking.

Dodatne informacije mogu se dobiti pozivanjem Kontakt centra na brojeve telefona: 011-33-10-111 ili 0700-700-007, ili neposredno na šalterima „Vaš poreznik“ u filijalama Poreske uprave.