Saveti za korišćenje Airbnb-a

Airbnb je jedan od najbrže raspućih rezervacionih platformi, na svetu. Ova američka kompanija  osnovana je 2008. godine, i pre nego što je doživela svoj komercijalni uspeh, susrela se sa brojnim usponima i padovima, s obzirom da su postojala najmanje tri odvojena pokušaja lansiranja.

Danas, sa svojim jedinstvenim pristupom pruža podršku, garancije, alate i neminovno beleži uspehe, za koje se veruje da će biti na dugoročne staze.

Koncept Airbnb-a je poprilično jednostavan, i pruža mnogo više nego što se može videti. Zato, u nastavku bloga otkrivamo šta predstavlja Airbnb, donosimo vam korisne savete za njegovo efikasno korišćenje, kao i koje prednosti ima.

Šta predstavlja Airbnb?

Airbnb predstavlja online platformu, koja povezuje ljude koji žele da izdaju svoj smeštaj sa ljudima koji traže smeštaj u tom mestu.

Pokriva preko 100 000 gradova i 220 zemalja širom sveta. Airbnb potiče od skraćenice „air mattress bed and breakfast“.

Odlikuje ga raznolikost filtera, koji pomaže gostima da pronađu pravi smeštaj, chat koji povezuje izdavaoce smeštaja i goste direktno, kao i rukovanje sigurnim plaćanjem preko sajta.

Airbnb uzima 3% provizije za rezervacije, kao i 6%-20% naknade za usluge gostiju.  Druga opcija je fiksna provizija od 14% koju plaćaju izdavaoci smeštaja, a gosti ne plaćaju dodatnu naknadu za korišćenje platforme

Pored smeštaja, Airbnb takođe pruža mogućnost rezervacija izvesnih turističkih događaja, obilazaka, izleta ili iskustava.

Saveti za korišćenje Airbnb-a

Korišćenje Airbnb-a je jednostavno. Važno je privući i zadržati pažnju gostiju odmah na početku, zato vam u nastavku teksta prikazujemo nekoliko jednostavnih i korisnih saveta za korišćenje Airbnb-a, koje vam potencijalno mogu doneti veći broj rezervacija:

Poštovanje lokalnih zakona

Pre kreiranja naloga i objavljivanja smeštaja, važno je proveriti lokalne zakone, kao i osiguranja vlasnika kuće ili izdavaoca smeštaja.

Ova stavka je veoma značajna, jer svim vlasnicima i izdavaocima omogućava da izvrše proveru da li se mogu javiti kao domaćini (hosts) na Airbnb-u, kao i upoznati ih sa svim potencijalnim ograničenjima koja se u tom slučaju mogu pojaviti.

Ne pridržavanje lokalnih zakona, može privući manji broj gostiju, i krajnje odraziti se na profit, a takođe može potencijalno značiti i da vas osiguranje izostavi u slučaju ozbiljno prouzrokovane štete na vašoj imovini.

Kreiranje naloga

Drugi korak podrazumeva kreiranje Airbnb naloga. Dakle, ukoliko izdajete sobu , apartman ili kuću potrebno je kliknuti na „Sign up“ i kreirati svoj nalog, koji  je potpuno besplatan, a nakon toga na opciju „Switch to hosting“ koji se nalazi u gornjem desnom uglu.

Nakon što kreirate nalog, potrebno je da ga verifikujete, kroz dostavljanje nekoliko dokumenata koji potvrđuju vaš identitet.

U režimu za domaćine, na ikonicu „Create a listing“, koji se takođe nalazi u gornjem desnom uglu možete kreirati smeštaj, koji nudi različite opcije u zavisnosti šta izdajete (sobu, apartman, kuću..), koliki je kapacitet smeštaja, broj soba, kupatila, pogodnosti koji smeštaj nudi, dostupnost, kao i specifičnu lokaciju.

U odeljku „Listings“, koji se nalazi u gornjem uglu , može se pronaći objavljeni smeštaj i pristupiti eventualnom modifikovanju informacija o smeštaju.

Fokus na dobar naslov, fotografije i jedinstvene opise

Naslov vašeg unosa je ono što gosti prvo pročitaju, pa je potrebno ga učiniti što zanimljivijim i znatiželjnijim. Zbog toga je potrebno usresrediti se na jedinstvene aspekte i pogodnosti, koje vaš smeštaj nudi.

Fotografije su nezaobilazne i veoma bitne, trebalo bi da budu visokokvalitetne, dobre rezolucije, uslikane iz širokih uglova. Potencijalni gosti će prvo primetiti naslovnu fotografiju, pa bi poželjno bilo postaviti onu koja prikazuje najbolji ugao vašeg smeštaja, tako da se od samog početka gosti oduševe. Fotografije savetujemo da budu vodoravne kako bi prikazivale što više detalja.

Prostor za opis vašeg smeštaja pruža vam mogućnost da impresionirate goste rečima. Istaknite ono što vaš smeštaj za odmor čini posebnim i pogodnim. Ovo je takođe prilika da predstavite sve divne sadržaje koje nudite, kako bi učinili boravak gostima ugodnijim, ali i dodatne napomene koje želite da istaknete.

Prikazivanje pozitivnih recenzija

Prikazivanje pozitivnh recenzija stvara dobru percepciju o vašem oglašavanom smeštaju, i uliva veće poverenje kod potencijalnih gostiju.

Dobre kritike možete prikupiti ispunjavajući ili nadmašujući njihova očekivanja.

Oglašavajte se na više OTA kanala

Pored brojnih pogodnosti koji nudi Airbnb, poželjno je biti povezan na više različitih OTA kanala, kako bi povećali vašu izloženost.

Svaki kanal  nosi sa sobom raznoliku publiku, pa korišćenjem više kanala možete privući veći broj raznih gostiju.

Ozbiljni nedostatak koji se javlja jeste pojava duplih rezervacija, koja se može otkloniti upotrebom Channel Manager sistema.

Uz pomoć Channel Manager sistema možete automatski da sinhronizujete sve kalendare, rezervacije i cene sa različitih sajtova, na jednu kontrolnu tablu. Uspostavljanje kontrole preko centralne table, eliminiše mogućnost dupliranja rezervacija.

Komuniciranje sa gostima

Opcije koje nudi Airbnb su brojne, tako da kada dobijete zahtev za rezervaciju, možete direktno da pregovarate sa svojim gostima.

Kako bi posao omogućili što lakšim, poželjno je navesti očekivanja ili neke specifičnosti o svom smeštaju, koje će biti korisne gostima.

Takođe, u mogućnosti ste da preko chata komunicirate sa gostima, kao i da napišete komentare do 500 reči ( odnosi se i na domaćine i goste).

Bezbednost i zaštita

Airbnb je uveo i brojne akcije u cilju zaštite i bezbednosti kako za domaćine, tako i za goste,  koji se ogledaju u tome da korisnici obezbede identifikaciju, poboljšanje profila i sistema pregleda, kao i garanciju domaćinima u pogledu nadoknade u slučaju prouzrokovanih šteta.

Zaštita postoji i na strani gostiju, u slučaju krađe ili požara.

Dakle, Airbnb nudi savete u cilju bezbednosti i jednih i drugih.

Uzimajući u obzir činjenicu da je oglašavanje i obezbeđivanje prihoda od izdavanja smeštaja preko Airbnb zaista lako i jednostavno, postoje stvari koje treba posebno razmotriti, kao što su:

  • Razmatranje poreza na zakup
  • Razmatranje konkurencije
  • Uspostaviti mere za identifikaciju
  • Uspostaviti tačne i odgovarajuće sadržaje i pogodnosti
  • Izračunati prihode i troškove

Prednosti korišćenja Airbnb-a

Besplatno oglašavanje–  postavljanje svog smeštaja preko Airbnb-a je besplatno. Domaćini mogu postavljati fotografije, opise, lokaciju i sve druge relevantne informacije koje su bitne za rezervaciju gostiju.

Uspostavljanje svoje cene– Još jedna pogodnost je ta što domaćini mogu sami postavljati cenu koju žele za noć, nedelju ili mesec.

Zaštita– Za zemlje koje ispunjavaju uslove, postoji visok nivo zaštite u slučaju štete izazvane od strane gostiju.