ŠTA JE BOOKING ENGINE I ČEMU SLUŽI?

Booking engine ili online recepcija predstavlja multijezički i multifunkcionalni sistem za direktno rezervisanje putem veb sajta. Odlika ovog sistema je što gostima olakšava rezervisanje, smanjuje troškove OTA kanala i povećava prihod smeštajnog objekta.

Sistem se sastoji od kalendara, koji je često povezan sa channel managerom i kompanije koje nude channel manager, property managment i slične hotelske sisteme, u svojoj ponudi imaju i booking engine. Pored kalendara tu je korisnički deo putem kojega gosti mogu da označe datume kada planiraju da borave u objektu, da odaberu broj osoba, apartman, dodatne usluge i pogodnosti i na kraju da popune svoje podatke.

KAKO PREPOZNATI KVALITETAN BOOKING ENGINE?

U osnovi skoro svih sistema se nalaze slični koraci koje gosti popunjavaju, kod nekih je to prostije kod nekih komplikovanije da se popuni. Kvalitetniji sistemi poseduju neke od funkcija kao što su:

Fleksibilni datumi – gostima se pruža mogućnost da vide koji su datumi i po kojoj rezervacionoj ceni dostupni, u slučaju da nisu još definisali kada žele da borave u objektu, ali su sigurni da je taj hotel/apartman/vila njihov izbor

PCI-DSS Sertifikat – koji pruža mogućnost da gosti u sistem unesu podatke platnih kartica (debitne ili kreditne) i da ti podaci budu sigurni i dostupni samo vlasniku sistema. Ova opcija je jako pogodna za one koji žele dodatno da osiguraju svoje rezervacije i da spreče nepojavljivanja gostiju.

Konekcija sa Google-om – ovo je preduslov da bi vaš objekat mogao da ima direktnu vezu sa Google-om, tako da se gostima sajt i mogućnost rezervisanja pre prikazuju kada ukucaju na Google-u ime objekta.

Povezanost sa Google Analitikom – ako svoj objekat vodite profesionalno, onda želite u svakom trenutku da pratite ponašanje posetilaca na svom sajtu i na sistemu. Odakle dolaze gosti, do kojeg koraka stižu pre nego napuste sajt, koliko dugo se zadržavaju su samo neka od pitanja na koja možete da dobijete odgovor kada koristite analitički alat od Google-a.

Bid Price – opcija koja dopušta gostu da direktno pošalje upit za cenu. U slučaju da ostaje veći broj noćenja, zakupljuje veći broj soba ili apartmana, a želi neki popust. Vlasniku ili menadžeru objekta na mejl stiže upit od gosta u kojoj gost predlaže cenu, a druga strana treba da je odobri ili odbije. Ova opcija pruža dodatnu fleksibilnost prema gostu, otvara dodatni kanal ka povećanju prihoda smeštaja.

Mogućnost ugradnje na veb sajt – iako zvuči kao nešto što se podrzaumeva, na tržištu još uvek postoji veći broj sistema koji ne pruža ovu opciju ili je pruža, ali je iskustvo i sam intefejs jako loše. Te stoga i na to treba obratiti pažnju.


Vaši gosti od vas očekuju da na svom sajtu imate jednostavne mogućnosti, da je sajt prilagođen za mobilne telefone i da u par koraka mogu da dođu do svih informacija. U samom sistemu možete da omogućite gostima ne samo da rezervišu smeštaj, već i prevoz, doručak, pansion, spa itd. tako ćete olakšati posao recepciji, ubrzati proces i potencijalno povećati svoje prihode. Sve prethodno nabrojane opcije možete da dobijete u saradnji sa nama, kao i mnoge druge, o kojima možete da se informišete u direktnoj komunikaciji sa nekim od naših prodavaca.

Vaš sajt je vaša online prezentacija, vaš zaposleni koji pravi rezultate samo onoliko koliko ste spremni da ulažete u njega. Sam booking engine nije dovoljan da bi rezervacije preko sajta pristizale, potrebno je da se ulaže u optimizaciju sajta, u redovno promovisanje putem pretaživačkih kanala i da se generiše što veći broj posetilaca na sajtu kako biste se visoko kotirali u pretragama potencijalnih gostiju, a na kraju i da vaš brend bude prepoznatljiv.