Upravljanje prihodima u periodu globalnih ograničenja putovanja

Usled naglog širenja virusa Covid19 i proglašenja pandemije od strane SZO, skoro sve zemlje na svetu su uvele neki vid ograničenja kretanja i putovanja. Mnoge od tih zemalja svojim građanima dodatno preporučuju da u narednim mesecima budu dodatno obazrivi prilikom donošenja odluke o putovanju i odabira destinacija.

Vlasnici i menadžeri hotela, hostela i privatnih smeštaja se nalaze u neizvesnosti, dok se nove odluke donose iz dana u dan i često se menjaju na nedeljnom nivou. Oni koji su doneli odluku da će nastaviti da posluju, imaju ispred sebe težak zadatak da svoje poslovanje stabilizuju.

Evidentno je da je eksterna pomoć uz povoljnije uslove kreditiranja preko potrebna mnogima kako bi se smeštaji detaljno dezinfikovali, kako bi se obezbedila sva potrebna oprema za rad i kako bi isplata zarada bila stabilna. Pored toga, fleksibilnost je dodatna prednost. Tako vidimo da mnogi hoteli u svetu svoje koncepte dodatno unapređuju i prilagođavaju. Određeni hoteli iznajmljuju svoje sobe i apartmane na mesečnom nivou, onima koji žele da se izoluju privremeno od ostalih, onima koji su ugroženi situacijom ili osobama kojima je potrebno privremeno mesto za rad dok se kancelarije ne pokrenu.

Da li smanjiti cene?

Niska tražnja – smanjivanje cena, odluka kao po knjizi, ali, nije tako jednostavno. Ova odluka o smanjivanju je više dostupna vlasnicima apartmana, manjih hotela i hotelima nižih kategorija. Ovom iskušenju treba naći meru, jer ako spuštanje cena dodatno utiče na kvalitet usluge, onda postoji opasnost od nastanka dugoročnog problema. Kada se dugoročni problem ispolji, gosti mogu da sumnjaju u kvalitet, da traže dodatne popuste i na kraju da privremeni rast prihoda, donese dodatne komplikacije.

Menadžeri i vlasnici moraju pažljivo da pristupe kreiranju strategije cena. Popusti i pogodnosti su poželjni, ali radije da se privuku dugoročni ostanci i non-refundable rezervacije.

Pratite konkurenciju i aktuelne novosti iz sveta! Jako je bitno da budete u toku sa najnovijim informacijama. Bilo da su to akcije koje smeštaji iz vaše okoline aktiviraju ili otvaranje aerodroma, treba da budete spremni i da na vreme formirate svoje ponude. Ukoliko hotel sa 4* spusti svoju cenu, tada postaje konkurencija hotelima sa 3* i apartmanima, takva situacija dodatno menja sliku na tržištu.

Stupite u kontakt sa stalnim gostima! Gosti koji često borave kod vas ili su izrazili želju da se ponovo vrate, verovatno i sami prate vesti kako bi organizovali svoja potencijalna putovanja. Besplatan doručak, popust na više noćenja, besplatan prevoz od ili do aerodroma, spa paket, mogu biti samo neke od mogućnosti koje možete ponuditi tim gostima da se ponovo odluče za vas.

Ne otkazujte putovanja, pomerite datume – akcija koju mnoge agencije i smeštaji širom sveta praktikuju. Ako imate još uvek neotkazane rezervacije u narednom periodu, informišite svoje goste da mogu samo da izmene svoj datum boravka. Ponudite im potencijalne alternative ili pogodnosti u slučaju da se odluče da zadrže svoj datum ili samo da izmene termin boravka.

Fokusirajte se na pojedinačne rezervacije! Grupne rezervacije, GDS, turistički aranžmani i poslovna putovanja će trebati duže vremena da se oporave. Pojedinačne rezervacije će se brže vratiti i tu može da se lakše postigne uspeh.

Vaš veb sajt i booking engine! Turističke agencije i one koje su sa vama stupale u kontakt preko distributivnih sistema verovatno da žele dodatan prostor za direktnu saradnju. Možete u svom booking engine sistemu da formirate promo kodove za ove agencije, tako da za svoje rezervacije imaju dodatne pogodnosti. Time smanjujete zavisnost od distributivnih sistema, a i pitanje je koliko će njih da pregura ovu krizu i u kom obliku će biti dostupni kasnije.

Lokalni turizam – Osmislite dodatne pogodnosti za građane. Poseban potencijal imaju smeštaji koji se nalaze izvan gradskih sredina, gde su manje gužve.

Sve što smo znali prethodnih godina i što smo predviđali za ovu godinu, sada mora da se stavi na stranu. Otvara se novi list i upisujemo potpuno nova pravila i prilagođavamo se istima. Cilj je da se osiguramo da ne dođe do novog talasa epidemije, da zaštitimo sebe, svoje zaposlene, svoje goste i sve potencijalne goste i sugrađane. U toku praznika ne treba da se iskazuje pohlepa i da se cene drastično dižu, jer gosti pamte i lako mogu da vas sledeći put zaobiđu. Planirajte svoje kratkoročne, srednjeročne i dugoročne ciljeve, formirajte strategiju koju ćete vi i vaši zaposleni da pratite u skladu sa savetima stručnjaka i aktuelnom situacijom u turizmu.