Vaučeri za odmor u Srbiji

Usled situacije izazvane pandemijom Covid19 koronavirusa, a u skladu sa prethodnim godinama, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija odlučilo je da svima koji pružaju usluge smeštaja omogući da učestvuju u programu dodele vaučera svima koji žele da bolje upoznaju Srbiju. Cilj ovog programa jeste podsticanje razvoja domaćeg turizma i motivacija domaćih gostiju da iskoriste lepote Srbije. Za ovu godinu je opredeljeno 400.000 vaučera za domaće goste.

Uzimajući u obzir prethodne godine, vidimo da je ove godine dosta veći odaziv i ugostitelja i korisnika vaučera. Ovo je ohrabrujuće u sferi podsticanja domaćeg turizma

Ko se može prijaviti?  Za ovaj program može se prijaviti svaki kategorizovani smeštaj: privredno društvo, preduzetnik, ili drugo pravno lice, kao i svako fizičko lice koje ove usluge obavlja posredno ili neposredno. Ugostitelj koji usluge pruža u nekategorisanom ugostiteljskom objektu i koji nije evidentiran kod jedinice lokalne samouprave, nema mogućnost učestvovanja u programu dodele vaučera.

Građani koji se prijave za vaučere, u izabranom smeštaju moraju ostati minimum 5 noći, a maksimalni iznos na koji vaučer glasi iznosi 5000 dinara. Vaučer se može isključivo koristiti za usluge smeštaja, a ne za hranu, piće, zdravstvene i druge usluge.

Kada ugostitelji ispune sve potrebne uslove prijave, naći će se na listi ugostitelja koju objavljuje ministarstvo na zvaničnoj internet prezentaciji, jednom nedeljno. Zaključno sa petkom, 29. 05.2020., trenutno je prijavljeno 1772 ugostitelja iz preko 60 opština.

Kako unovčiti vaučere? Ugostitelj jednom mesečno dostavlja Ministarstvu zahtev za refundaciju sredstava za vaučere realizovane u prethodnom mesecu sa pratećom dokumentacijom.

Detaljnije za podnošenje prijave i ostale relevantne informacije: https://mtt.gov.rs/vauceri-za-odmor-u-srbiji/