VODIČ KROZ AIRBNB OGLAŠAVANJE

Ne tako davno, 2007. godine 3 cimera iz San Franciska se zatiču u situaciji da nemaju dovoljno novca da plate kiriju svoga stana. Dolaze na ideju da u dnevnoj sobi postave malo kvalitetniji dušek na naduvavanje (Air Mattress) ponude gostima doručak (breakfast) i uz izdavanje tog prostora reše svoj problem skupe kirije. Uvidevši da postoje mnogi ljudi koji imaju sličan problem, a da je tražnja za povoljnijim smeštajem ogromna dolaze do ideje da kreiraju sajt za tu potrebu – AirBedAndBreakfast.com kasnije poznat kao AirBnB.

Uz novac brojnih investitora koji su prepoznali ideju kao nešto novo i drugačije od postojećih sajtova koji nude samo skupe hotele i sređene apartmane, u periodu od 4 godine stvaraju stabilnu i jaku kompaniju i počinju sa širenjem u Evropi, a nedugo zatim i u ostalim delovima sveta. U današnje vreme ukoliko izdajete privatni smeštaj, a niste na AirBnB-u onda sigurno ne želite pojesti veliki deo kolača. Zato ćemo u narednih nekoliko pasusa da vam pojasnimo osnove rada sa ovim brzorastućim rezervacionim gigantom.

Pre nego se odlučite da oglasite svoj smeštaj na AirBnB-u, morate da odlučite, kakav to domaćin želite da budete. Ovaj sajt nudi daleko veće mogućnosti nego što su samo novčane.

Gosti se pretežno okreću AirBnB-u kada žele za svoj novac da dobiju i lokalno iskustvo pored smeštaja. Zato je smisao čitavog koncepta da se gosti osećaju kao kod svoje kuće, da im se dočara lokalni duh mesta u kojem odsedaju i da im se izađe u susret i omogući jedno veliko iskustvo. Iako se nekima ovo čini kao dodatni posao, znajte da se među gostima često nalaze oni koji će možda vas isto tako da dočekaju jedan dan u Italiji, Francuskoj, Japanu ili ćete steći novi kontakt sa nekom osobom koja ima velika životna iskustva i time proširiti svoje znanje. AirBnB garantuje za goste time što ste osigurani u slučaju štete (ali ne u slučaju svake vrste štete, zato se prethodno dobro raspitajte ako imate neke skupocenosti u stanu), a u slučaju nedolaska gosta, svakako će vam biti isplaćen novac, ako ste tako naznačili u svojim pravilima izdavanja. Jer za one koji ne znaju, transakcije preko AirBnB-a su isključivo putem platne kartice (AirBnB naplati od gosta noćenje, skine svoju proviziju i vama ispostavi neto sumu na račun koji ste podesili). Ali takođe i štiti svoje goste, jer vama novac neće biti isplaćen dok se gost ne smesti u apartman ili sobu. Tako se smanjuje mogućnost da domaćini zaborave na gosta, da lažne slike postave na sajtu i očekuju zaradu od toga i slično.

Nakon što ste se upoznali sa svojim pravima i obavezama, sledi pravljenje listinga. Za ovaj korak potrebno je da imate fotografije apartmana u što boljoj rezoluciji, poželjno fotografisano od strane profesionalog fotografa (ne zaboravite da su fotografije i opisi vaša reklama). Smeštaj treba da bude opremljen svim osnovnim stvarima za život, kao kada biste hteli negde da se preselite i u tom trenutku dobro razmislite šta vam treba da biste komforno funkcionisali. Posle fotografija, spremite dobar opis svog smeštaja, lokalnih atrakcija, kraja u kojem je smeštaj i najbitnije formirajte cene.

U slučaju da niste sigurni da li ćete dobro sve odraditi, možete nas da kontaktirate jer našim klijentima nudimo besplatno formiranje reklame na ovom sajtu, kao i optimizaciju sa kojom se privlači maksimalan broj gostiju. Sada kada je reklama spremna, spremite se da dočekate svoje prve goste!

Šta je bitno da znate pre nego dočekate goste? AirBnB preferira instant opciju rezervisanja, tako da gosti mogu automatski da rezervišu vaš smeštaj, bez prethodne provere da li je slobodan. Ovo je problem za one koji se oglašavaju na više sajtova, jer lako može da dođe do overbooking-a (duple rezervacije), ako vam kalendar nije ažuriran ili ako slučajno stignu rezervacije sa dva sajta za iste datume, dok vi nist budni ili niste pri uređaju da ažurirate kalendar. U tom slučaju vam preporučujemo upotrebu channel manager sistema koji će za vas da kontroliše sve kalendare i da se pobrine da svuda imate instant rezervisanje bez mogućnosti duplih rezervacija. Ako nemate ažuriran kalendar, znajte da AirBnB ima strogu polisu prema otkazivanju rezervacija, tako vas otkazivanje može izaći do 100$ troška ako posegnete za tom opcijom! Zato je jako bitno da imate ažuran kalendar i da brinete o svojim rezervacijama, tu je channel manager vaš najbolji partner. Ako se odlučite da imate jedan tako dobar sistem, možete da nas kontaktirate i dobijete prilagođenu i jako dobru ponudu u sklopu koje ne dobijate samo channel manager, već i redovne savete oko gostiju, reklama i analize cena.

Kada stigne vaš prvi gost, potrudite se oko njegovog prvog utiska, ali i svakog drugog do odlaska iz apartmana. Zamolite vašeg gosta da ostavi iskrenu, ali i dobru recenziju tako da budući gosti mogu da vide šta da očekuju. Dobre recenzije će vam pomoći da se bolje plasirate na listi, što vodi i većem broju rezervacija, a to dalje vodi i većim prihodima i većem izboru gostiju. Posle određenog vremena, ako ste uspeli da dočekate minimum 10 putovanja ili 3 duga ostanka, a procenat brzine odgovora na poruke vam je iznad 90%, dok vam je rejting iznad 4.8, a niste imali otkazivanja gostiju, dobijate mogućnost da postanete Superhost. Ova titula na AirBnB-u nosi prednosti dobijanja većeg broja rezervacija, uživate ugled među ostalim domaćinima i među gostima na sajtu. Zato je naš iskren savet da se pobrinete dobro za svoje goste, instalirate channel manager koji vam možemo ponuditi i bićete spremni da osetite sve prednosti koje AirBnB nudi!