VODIČ KROZ BOOKING.COM OGLAŠAVANJE

1996. godine, holanđanin Geert-Jan Bruinsma sa partnerima pokreće projekat po imenu Booking.com, koji godinama unapred raste i razvija se, sve do 2005. godine, kada taj sajt kupuje Priceline grupa.

Nakon preuzimanja sajt zajedno sa širenjem interneta pravi veliku ekspanziju i do danas se vodi kao jedan od najvećih sajtova za rezervisanje smeštaja u svetu. Trenutno je Booking.com ubedljivi lider u Evropi, ali i pored njih, ostali rezervacioni sajtovi beleže rast prodaje.

Kako se možete oglasiti na ovom rezervacionom gigantu, privući nove goste i koji su to saveti koje bi trebalo da čujete?

Pre nego se odlučite da oglasite svoj smeštaj na Booking-u, morate da prikupite osnovne potrebne sitnice da bi vaše poslovanje bilo upotpunjeno. Za oglašavanje na ovom, kao i na svim ostalim sajtovima potrebno je da budete spremni da dočekate strane goste, da imate zaposlene koji su osposobljeni da komuniciraju na engleskom i poželjno na još nekom stranom jeziku. Pored toga je jako bitno da vaš smeštaj prolazi potrebne kriterijume.

Smeštaj treba da bude opremljen funkcionalnim nameštajem, internet konekcijom, opremljenim toaletima, ležajevima, da nema problema sa higijenom, svetlom u prostorijama itd. Ukratko rečeno, potrebno je da ima sve osnovno što bi nekome bilo potrebno da se privremeno smesti negde.

Nakon što ste opremili svoj smeštaj i postarali se za sve potrebne dozvole za izdavanje, potrebno je da napravite kvalitetne fotografije vašeg smeštaja i da pristupite pravljenju profila na sajtu. Nakon što ste popunili sve potrebne informacije o smeštaju, potrebno je da definišete svoje cene, a ako se oglašavate i na drugim sajtovima onda i da se postarate da kalendari budu uvezani u channel manager kako biste izbegli dupliranje rezervacija.

U slučaju da dođe do duple rezervacije, a vi ne budete u mogućnosti da smestite gosta, Booking može gostu da nađe drugi smeštaj, a ako postoji razlika u ceni novog smeštaja i vašeg smeštaja, onda tu razliku mogu vama u fakturi da obračunaju sledećeg meseca.

Kako funkcioniše plaćanje na Booking-u? Postoji nekoliko varijanti kako možete da naplaćujete rezervacije o gostiju. Najčešće upotrebljavana mogućnost je naplata noćenja u gotovini. Gost kada dođe u smeštaj i uveri se u kvalitet, u gotovini vam plaća noćenja + takse i dodatne naplate ako ih imate. Pod taksama najčešće podrazumevamo turističku boravišnu taksu. A od dodatnih naknada postoje troškovi čišćenja i održavanja, obroka, prevoza itd. Sve te troškove morate da naglasite na svojem profilu, kako bi gosti bili blagovremeno informisani.

Pored naplate u gotovini, možete od gostiju da tražite da prilikom rezervisanja ostave podatke svoje platne kartice (debitna ili kreditna). Da biste uspeli da naplatite neku sumu sa ostavljenih podataka, potrebno je da imate fizički POS terminal ili nalog na nekom od online sistema naplate.

Zahtev da gosti ostave podatke kartica je karakterističan za hotele i luksuzne apartmane, dok onima koji su nižih kategorija može da utiče ozbiljno loše na tražnju. Pored kartica, gostima može da se ponudi i online plaćanje rezervacije. U tom slučaju gosti direktno plaćaju Booking-u, a Booking potom vama dostavlja podatke virtuelne kartice. Ova VC je jednokratne upotrebe, na njoj se nalazi tačan iznos koliko gosti treba da plate za noćenja, ali i ne za takse i ostale troškove, koji treba da se naplate od gosta direktno. Za ovu opciju će vam takođe trebati sistem putem kojega možete da naplatite kartice. U tom slučaju banka ili finansijska institucija koja procesuira naplatu, može da uzme proviziju za nadoknadu, a te provizije se kreću i do 4-5% po transakciji, a u proseku iznose 2,5-3%.

Svakog prvog u mesecu Booking.com vam ispostavlja fakture za svoje usluge. Provizija za usluge se kreće od 12% u Srbiji, po rezervaciji, a možete sami da podesite i da bude više. Po iskustvu naših klijenata, povećavanje provizije putem Visibility booster-a ne utiče značajno na povećavanje broja rezervacija.

Rangiranje na sajtu i broj rezervacija su uvek aktivno pitanje za ovaj sajt. Ono najbitnije šta utiče na vaše rangiranje u odnosu na konkurenciju je svakako broj pregleda smeštaja i broj realizovanih rezervacija. Pored toga na broj pregleda i rezervacija utiče Genius popust, koji se odobrava gostima koji su 5 ili više puta putovali preko Booking-a.

Pored Genius-a pozitivno utiče i Preffered partner program (program preporučenih partnera). Da biste mogli da uđete u ovaj program, potrebno je da imate prosečnu ocenu veću od 7, da imate visoku stopu konverzije (gosti gledaju apartman i često rezervišu), plaćanje faktura na vreme i da je vaš kalendar ažuriran i da nema puno blokiranih dana. Naravno ovaj preporučeni program nosi sa sobom još jedan uslov, a to je da Booking-u dajete 3% veću proviziju nego što je trenutna. Svakako i za Genius i za Preporučeni partner opciju treba da prođe određeno vreme, a kada budete imali tu mogućnost Booking će kroz vaš extranet da vas obavesti.

Putem ovog sajta možete da postavljate redovno posebne akcije i povoljnosti. Neke od tih akcija su last minute, early bird, besplatna noćenja, travel offer, osnovni popusti za goste koji rezervišu veći broj noćenja, ali i geocjenovnik putem kojega možete gostima iz određenih zemalja da date posebne ponude.

Geocjenovnik se aktivira tako što putem extraneta pošaljete poruku zaposlenima u Booking-u da vam aktiviraju određenu ponudu. Sve ove akcije i specijalni popusti utiču na broj pregleda vašeg smeštaja, a i predstavljaju dodatnu motivaciju potencijalnim gostima da rezervišu.

Naš savet je da popustima privlačite goste van sezone, da dajete early bird popuste da bi unapred mogli da računate na neke rezervacije, a da sa last minute punite samo prazne datume između rezervacija. Kada je sezona u pitanju, naša je preporuka da slobodno ugasite program preporučenog partnera na par meseci jer je u sezoni tražnja svakako jaka pa nema potrebe da dodatno plaćate proviziju.

Ono što je jako bitno kod ovog, a i kod svih ostalih sajtova je da imate ažuriran kalendar, da nemate problema sa rezervacijama i da redovno odgovarate na poruke gostima. Kako biste bili ažurniji u odgovaranju na poruke, možete da podesite automatske odgovore, koje će gosti da dobiju odmah pri rezervisanju ili kada pošalju neki upit. Pored toga možete da podesite i šablonske poruke na više jezika, tako da ne morate da kucate svaki put gostima neka objašnjenja. Šablonske poruke mogu da budu za uputstva za plaćanje avansa, kako doći do smeštaja (google maps link i koordinate), uputstva o prijavljivanju i odjavljivanju iz smeštaja itd.

Booking svojim partnerima nudi zaista veliku lepezu mogućnosti i jedna knjiga bi mogla da se napiše o svim opcijama i situacijama, ali ono što je evidentno je da je jako bitan rezervacioni kanal i da je poželjno da budete vidljivi na njihovom sajtu.