Hotelski softveri i njihove prednosti

Čak i da vodite manji objekat, sa nekoliko jedinica, možete od hotelskih menadžment softvera da izvučete velike beneficije. Različiti softveri su vam na dohvat ruke, a svaki nosi posebne pogodnosti.

KOJI SU SOFTVERI DOSTUPNI?

Od malih agencija za izdavanje apartmana, preko malih i srednjih hotela i hostela do velikih hotelskih lanaca, na tržištu postoji desetine različitih softvera, a svi imaju isti cilj, da vam olakšaju vođenje objekta i efikasnije korišćenje vremena uz poboljšano korisničko iskustvo kako za vas, tako i za goste.

Postoji posebna snaga u tome kada imate veću i jasniju kontrolu nad svojim objektom, kada u preglednom sistemu lako kontrolišete sve funkcije i svoje vreme efikasnije koristite. U tome vam može pomoći veliki broj softvera, a mi u ponudi imamo nekoliko najbitnijih:

Channel manager sistem – ovaj snažni alat možda spada u najbitniji sistem koji jedan objekat može da ima. Mogućnosti ovog sistema su široke, ali kao najbitnija se ističe ta da u svakom trenutku možete da budete oglašeni na preko 50 online kanala prodaje i da sve kalendare tih kanala imate povezane i sinhronizovane. Kada su kalendari povezani, minimizirate mogućnost da dođe do neprijatnosti, kao što su overbooking (dupla rezervacija), nelagodnosti zbog loše nameštenih cena na određenom sajtu itd.

Property management sistem – Takođe nazivan i sistem za recepciju ili sistem za kontrolu recepcije. Ukoliko želite da u svakom trenutku jasno pratite stanje u vašem objektu, rezervacije po sobama/apartmanima, analitiku i mnoge druge mogućnosti, ovaj sistem je idealan za vas. U slučaju da može da se konektuje sa vašim channel manager sistemom, onda imate dobitnu kombinaciju sa kojom u velikoj meri unapređujete svoj posao.

Booking engine – Još se naziva i online recepcija. Predstavlja unapređenje koje može da se implementira na vašem veb sajtu i nekim društvenim mrežama (npr. Facebook-u). Kao takav predstavlja još jedan vid rezervacionog kanala, za koji ne plaćate velike provizije kao prema ostalim sajtovima. Ovaj dodatak pruža vašim gostima mogućnost da direktno putem sajta, bez potrebe za upitima, rezervišu neki od kapaciteta koje nudite. Ta mogućnost poboljšava iskustvo vaših gostiju i pruža im sigurnost jer ne moraju da troše svoje vreme čekajući na odgovor, da li je jedinica raspoloživa za odabrane datume. Već direktno putem ovog sistema dobijaju tu informaciju, popunjavaju potrebne rezervacione podatke i rezervišu svoj boravak u vašem objektu.

CENITE SVOJE VREME

Svaki profesionalac u svom poslovanju ima pojačanje, to su često partneri, zaposleni u objektu ili osobe koje vam pomažu da povremeno izbalansirate obaveze. Nove tehnologije su vaš savršeni poslovni partner! Automatizacija i optimizacija poslovnih aktivnosti vodi efikasnijem korišćenju vremena.

U slučaju da svoje apartmane/vilu/hostel ili hotel oglašavate na većem broju sajtova (Booking, Airbnb, Expedia, HostelWorld, HotelBeds…) onda znate koliko vremena odlazi na usklađivanje kalendara (promene cena i raspoloživosti).

Na to dodajte veći broj smeštajnih jedinica, povećan broj rezervacija i dobijate idealnu kombinaciju da vam je potrebna dodatna osoba (minimum jedna) koja će da u realnom vremenu prati rezervacije sa svih sajtova, usklađuje informacije i potencijalno unosi podatke u program koji koristite, na primer Excel. Ljudska greška, nemogućnost 24satnog posmatranja svih kanala, spor kompjuter i mnogi drugi faktori mogu da budu izvor šteta u poslovanju. Zato se kao rešenje pojavljuju gorenavedeni sistemi.

Kada se pravilno podese sve funkcije u sistemima, usklade se sa politikom objekta, tada su svi rizici svedeni na minimum, a osoba ili osobe koje su bile prinuđene da pomno prate sve izvore rezervacija i usklađuju ih, su sada oslobođene ovog tereta i mogu svoje vreme da posvete gostima.

Već ste dovoljno zauzeti. Planiranje prodaje, rešavanje problema u apartmanima ili sobama, komunikacija sa gostima, komunikacija sa nadležnim organima, sa agencijama itd. iziskuju da imate vrhunsku koncentraciju i dovoljno vremena. Kada radnje oko rezervacija automatizujete, onda možete da dodatno posvetite svoje vreme poboljšavanja iskustva vaših gostiju, organizovanju dodatnih aktivnosti u objektu, pregovaranju sa dobavljačima i da vam ostane slobodnog vremena za sebe.

Dobro organizovan i prilagođen hotelski sistem je vaš partner i prijatelj koji će vam se isplatiti kroz uštede vremena i povećanog broja rezervacija.

VAŠI GOSTI IMAJU VISOKA OČEKIVANJA

Sitnice kao što su dekoracije, organizovanje aktivnosti, dodatni vid pažnje, savršeno čisti apartmani/sobe, kao i izvanredna usluga su ono što će vaše goste da oraspoloži, upotpuni im boravak i ubedi da ponovo borave kod vas. Ovaj proces počinje od samog trenutka kada gost poželi da rezerviše odmor:

Booking engine na vašem sajtu će potencijalnim gostima da olakša pristup svim potrebnim informacijama i ubrza rezervisanje.
– Vaš channel manager će da uskladi raspoloživost na svim ostalim sajtovima kada gost rezerviše.
Property management sistem će vama ili vašim zaposlenima da prikaže trenutno stanje u objektu.

Vaš gost je sada stigao, vi ste dodatno vreme iskoristili da organizujete specijalan vid pažnje za gosta ili da obučite osoblje kako da prijatnije pristupa u komunikaciji sa gostima, a pristigli gost je zadovoljan kako je sve do sada proteklo. Ostatak iskustva gosta je sada u vašim rukama i vreme je da pokažete šta je to što vas razlikuje od konkurencije.

Ne zaboravite da potražite sistem koji je u skladu sa vašim potrebama, koji ima funkcije u skladu sa modernom ponudom tržišta i koji će biti minimalno finansijsko opterećenje za vaše poslovanje.